Papageno Radio
Intermezzo Az SZFE hallgatói nem tárgyalnak a kuratóriummal

Az SZFE hallgatói nem tárgyalnak a kuratóriummal

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Színművészeti Egyetem HÖK-elnöke, Csernai Mihály szeptember 8-án jelentette be, hogy nem vesz részt a rektori egyeztetésen, mert nem tartják legitimnek az egyetem fenntartói jogait szeptember 1-jétől gyakorló alapítvány kuratóriumát.

Módosított időpontra, szeptember 9-én 11 órára hirdették meg azt a találkozót, amin részt vett volna az egyetem lemondott szenátusa, Vidnyánszky Attila, az új alapítvány kuratóriumának elnöke és a hallgatók képviselete.

Ide kapcsolódik:
A Magna Charta Universitas útja a Vas utcától a Parlamentig – Így zajlott a Színművészeti Egyetem demonstrációja

Csernai Mihály közölte, hogy a  rektori tanáccsal való tárgyalásoktól nem zárkóznak el, de a kuratóriumot illegitimnek tartják, ezért nem vesznek részt a megbeszélésen.

Csernai a következő levelet olvasta fel, amit el is küldtek válaszul a megkeresésre:

Kedves dr. Dubéczi Zoltán!

A mai hallgatói fórumon szavaztunk a kérdésről. Itt úgy találtuk, hogy fenntartjuk azt az álláspontot, hogy Vidnyánszky Attila és a kuratórium a diákság számára illegitim, kinevezésük antidemokratikus eszközökkel történt, így tehát nem szeretnénk velük tárgyalni – hiszen nincs miről.

Pontjainkat továbbra is fenntartjuk, azokra nem egy tárgyalás részeként, hanem az alapjaként tekintünk.

Mivel eddig a pillanatig semmilyen jel nincsen arra, hogy ezek a pontok elfogadásra kerülnének, Vidnyánszky Attilát pedig nem tartjuk legitim tárgyalópartnernek, így az eseményen való részvételünk indokolatlan, pontjaink és céljaink szempontjából pedig összeférhetetlen lenne.

Amennyiben Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium tagjai nincsenek jelen, tehát az általunk nem elfogadott fenntartó nem vesz részt a tárgyaláson, úgy a hallgatói fórumon a kérdést hajlandóak vagyunk újratárgyalni. Szívesen megosztanánk ugyanis mind a HÖOK-kal, mind a Magyar Rektori Konferenciával aggályainkat és kérdéseinket az Egyetemmel és annak autonómiájával kapcsolatban.

Fenti válaszomon túl azzal a kéréssel is fordulok Önhöz, hogy amennyiben lehetőség van rá, ezt a levelet, változtatás nélkül szíveskedjen a tárgyalás egy pontján hangosan felolvasni.

Üdvözlettel:

Csernai Mihály

EHÖK elnök

Upor László mint azt korában közölte, elfogadta a felkérést az egyeztetésre. Őt egy az SZFE hallgatóiból álló dokumentumfilmes csapat kíséri el.

Ide kapcsolódik:
Vidnyánszky Attila: „Sokan nem merik felvállalni a véleményüket”

Upor László, az SZFE szeptember végén távozó rektorhelyettese elmondta, hogy azt az álhírt szeretné cáfolni, hogy az új vezetés megvonta volna az egyetem pénzét, továbbá azt közölte, hogy nincs olyan hatályban levő jogszabály, ami elvenné azt a jogot, hogy a rektor, vagy a feladatát ellátó személy meghatározhatja a tanév rendjét.

A tanév rendjével kapcsolatban folytatott levelezés Upor László és Vidnyánszky Attila között itt olvasható.

Promóció

Stream és színház

X
X