Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE Bán János: „Nincs olyan, hogy nemzeti színházművészet”

Bán János: „Nincs olyan, hogy nemzeti színházművészet”

Bán János, a Katona József színház művésze a 24.hu-nak adott interjút az SZFE-üggyel kapcsolatban, amelyben leszögezte, hogy mindent el lehet mondani az egyetemről, de azt, hogy nem folyik magas szintű oktatás, azt nem, amihez hozzátette, hogy ez a színvonal pedig csak hozzáértő tanárok mellett lehetséges.

- hirdetés -

Vidnyánszky Attila kapcsán úgy fogalmazott, hogy tiszteli azt az úttörő munkát, amit Beregszászon véghezvitt, de úgy látja, a hatalmi helyzet megtöri a művész érzékenységét, és eltöri az illető tehetséggerincét. A Katona művésze arról is beszélt, hogy ha a Színművészeti körüli ügyet egy színdarabként néznénk, akkor nem lesz katarzis, elbuknak.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Vidnyánszky kiváló rendező, de amit most tesz, értelmezhetetlen – Koltai Róbert az SZFE-ről

Az én hivatásom alapköve, hogy felhívja a társadalmi anomáliákra az értő néző figyelmét. Nincs olyan, hogy nemzeti színházművészet, csak színházművészet van – jelentette ki. A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház előadásai kapcsán pedig elmondta, hogy „nem akar odamenni senki! Mitől menne oda boldogan? Sértettséget, és súlyos identitászavart lát és súlyos szervilizmust.

Ide kapcsolódik:
Balogh Tibor: „A naiv diák miért ne hinne a tanárának?”

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.