Papageno Radio
- hirdetés -
Színház SZFE „Bátrak, az igazság védelmezői” – tüntetést tartottak az SZFE mellett

„Bátrak, az igazság védelmezői” – tüntetést tartottak az SZFE mellett

Az Oltalom Karitatív Egyesület szervezett szeptember 4-én este tüntetést a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete elé.

- hirdetés -

Az esemény leírásában így fogalmaztak:

- hirdetés -

A kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SZFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is! Álljunk ki együtt mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért! Legyünk hangosak azokért, akik hangját nem hallják meg a Parlamentben!

Ide kapcsolódik:
A Rektori Konferencia egyeztetést kezdeményez az SZFE ügyében

A 24.hu tudósítása szerint pár százan gyűltek össze az SZFE Vas utcai épületénél. Miután Bródy János dalokat adott elő, Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője arról beszélt, hogy az SZFE diákjai valódi kockázatot vállaltak, amikor kiálltak a szabadságukért. Bátrak, hiszen a hatalom haragjára biztosan számíthatnak. A lelkész megjegyezte, hogy diákok és mesterek egyaránt kiálltak az SZFE-ért. Úgy fogalmazott, hogy „színházat játszanak a politikusok, az ellenzékiek is, és azt nézik, hogyan harsoghatnák túl a másik oldalt.”

A felszólalók sorában Fullajtár Andrea színész, az egyetem oktatója felolvasta A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatát Bibó Istvántól, Szirtes Ágnes színművész meghajolt a „bátrak, az igazság védelmezői előtt” és arról beszélt, hogy „nem hitte volna, hogy visszajönnek azok az idők, amikor a legelesettebbektől vesznek el a hatalmasok.”

L. Ritók Nóra „21 év óta képviseli a gyerekszegénység ügyét”, és szerinte egyre nehezebb ez a munka. Azt mondta, a szegregáátumokat érti, hogy ott miért nehéz az élet, de a döntéshozói szintet nem érti: szerinte ahol van erőforrás, hatalom, ott felelősségnek is lennie kellene.

Ide kapcsolódik:
„Hősök vagytok” – Szalai Kriszta színész-rendező írása

Az Örkény Színház művésze, Bíró Kriszta leszögezte, hogy azért „áll itt, mert utálja, hogy itt kell állnia”. A színésznő Karinthy Frigyes Hazám és „Hazám”-jából olvasott fel.

Molnár Áron, azaz NoáR megtapsoltatta az SZFE hallgatóit, biztatva ezzel őket arra, hogy tartsanak ki, majd a szolidaritás fontosságáról beszélt.

Lázár Kati színész egy történettel kezdte egy öregemberről, aki talál egy diót, és elülteti azért, hogy bár ő azt nem láthatja, de a jövő nemzedékének virágozzon a fa. Ő is így érzi magát.

Szalai Kriszta olyan hősöknek nevezte az SZFE demonstráló hallgatóit, akik „benne lesznek a történelemkönyvekben, mert példaképek”.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.