Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Bodó Viktorral a főszerepben érkezik hamarosan a mozikba Horvát Lili új filmje

Bodó Viktorral a főszerepben érkezik hamarosan a mozikba Horvát Lili új filmje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Horvát Lili új, hipnotikus filmjében egy szerelmes nő fantáziavilága keveredik a valósággal. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre szeptember 24-én kerül országszerte a mozikba.

A történetben Vizy Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival, Drexler Jánossal. Ám Márta hiába vár a Szabadság híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún, ezért kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

- hirdetés -

A valóság és a képzelt valóság közti keskeny határsávban játszódó történet születéséről Horvát Lili rendező elmondta, hogy először csak jelenetfoszlányként ugrott be neki, hogy a férfi nem ismeri meg a nőt, aki vágyakozással és szerelemmel telve megérkezik hozzá, hogy elkezdjék közös életüket.

„Majd apránként elkezdtem hozzárakosgatni a további elemeket, arra törekedve, hogy ez a szituáció minél húsbavágóbb legyen. Úgy döntöttem, hogy a szereplők ne egészen fiatalok legyenek, legyen már mögöttük egy felépített élet, amit kockára tesznek egymásért.”

Ez különösen Márta oldaláról volt fontos. „Neki egy nagy karrierrel rendelkező, igazi mai szupernőnek kellett lennie, akinek a részéről talán kevésbé várható, hogy hirtelen összepakolja a bőröndjét és egy érzelmi döntés miatt kockára teszi az egész életét” – fejtette ki.

A filmben erősen összemosódik Márta fantáziavilága és a valóság. A rendező szerint mindannyian szövünk magunkkal kapcsolatban terveket és álmokat, amelyeket megpróbálunk szinkronba hozni a felszínen levő életünkkel, ennek érdekében pedig mindnyájan hajlamosak vagyunk a magunk kedve szerint alakítani a valóságot.

Márta komplex szerepét Stork Natasa alakítja. Horvát Lili a színésznő kiválasztásáról azt mondta: már a próbafelvételeken látszódott, hogy benne megvan az erőnek és törékenységnek a kettőssége és kellően komoly intelligenciával rendelkezik ahhoz, hogy hitelesen formálja meg az agysebész szerepét.

Drexler János orvost Bodó Viktor játssza, aki tizenhárom év után a Felkészülésben jelenik meg újra a mozivásznon.

„Fajsúlyos személyiséget kerestünk erre a szerepre, Bodó Viktor pedig az”

– vélekedett a rendező, hozzátéve: gimnazista korában többször látta őt a színpadon és nagyon megmaradt benne Bodó Viktor erős színpadi jelenléte. „Nagy öröm, hogy a mi filmünk hozta meg először a kedvét ahhoz, hogy ennyi év után visszatérjen a vászonra” – tette hozzá.

A film fontos szerepeiben feltűnik még Vilmányi Benett, Nagy Zsolt és Lukáts Andor, emellett epizódszerepben amatőr színészek is feltűnnek a vásznon: Peer Krisztián költő és Nyáry Krisztián irodalomtörténész. A film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi.

Ide kapcsolódik:
A Velencei Filmfesztiválon tartják Horvát Lili új filmjének világpremierjét

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre világpremierje a Velencei Filmfesztiválon volt, azóta szerepelt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon és Észak-Amerika legrangosabb filmfesztiválján, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is.

Horvát Lili 2015-ben első nagyjátékfilmjével, a Szerdai gyerekkel megnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjának fődíját, a kritikusokból álló FEDEORA zsűri díját és számos további rangos nemzetközi fesztiváldíjjal jutalmazták.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X