Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elárverezik a Polanski-filmből is ismert Wladysław Szpilman zongorista személyes tárgyait

Elárverezik a Polanski-filmből is ismert Wladysław Szpilman zongorista személyes tárgyait

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Árverésre bocsátják az örökösök a Roman Polanski Oscar-díjas filmjéből is ismert holokauszttúlélő, lengyelországi zsidó zongoraművész, Wladysław Szpilman személyes tárgyait, köztük Steinway & Sons márkájú zongoráját.

- hirdetés -

Az ötven elárverezendő tárgyat egy varsói aukciósház székhelyén szeptember 22-ig lehet megtekinteni. A tárgyak többsége eddig a Szpilman család tulajdona volt. A második világháború előtti Steinway-zongorán Szpilman 2000-ben Varsóban bekövetkezett haláláig játszott.

A művész fia, Andrzej Szpilman szerint eljött az ideje, hogy a hangszert más művész használja. „Talán az édesapám tehetségének egy részét is átadjuk a zongora révén” – nyilatkozta a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak.

Az árverés tételei között egy pianínó is található, továbbá kották és barátok ajánlásaival ellátott fényképek. Egyes emléktárgyak – köztük a Polanski-filmben is kellékként használt zsebóra és írótoll – emlékeztetnek a Szpilmannak a háború alatt menedéket nyújtó lengyel családra, a bujdosás idejére. Az árverést kedden a koronavírus-járvány miatt interneten és telefonon bonyolítják le.

Ide kapcsolódik:
Nem mind krikszkraksz, ami Jackson Pollock

Szpilman a második világháború előtt népszerű dalszerző volt Lengyelországban. 1939 szeptemberében, a német megszállás előtt utoljára játszott a Lengyel Rádióban, és ugyancsak ő volt az első, aki a rádióban a háború után fellépett. A művész túlélte a nácik által létesített varsói gettó megpróbáltatásait, barátai menekítették ki onnan. Csaknem két éven át különböző lakásokban bujkált. Háborús tapasztalatairól könyvet írt, ebből készült Polanskinak A zongorista című, 2003-ban három Oscar-díjjal jutalmazott filmje.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X