Papageno Radio
Intermezzo Elhalasztják a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny jubileumi évadát

Elhalasztják a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny jubileumi évadát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny szervezői a járványhelyzet miatt az október elejére tervezett a jubileumi ötödik évadot elhalasztják. A tervek szerint 2021 tavaszára kerül át az esemény. 

A verseny legjobbjai a szakmai elismerésen és fellépési lehetőségeken kívül ezúttal is pénzjutalomban is részesülnek. A versenyre való jelentkezések továbbra is érvényben maradnak, mint ahogy a befizetett részvételi díj is.

A versenyről bővebben ide kattintva informálódhat.


Házy Erzsébet Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő (szoprán), színésznő Pozsonyban született 1929. október 1-jén. Az 1939-es áttelepülések során került családjával Pozsonyból Budapestre, ahol először a Mária Terézia Gimnáziumban, majd a Nemzeti Zenede zongora szakán tanult. A Zenede énekszakán a kor neves pedagógusához, dr. László Gézához került, aki rendkívül tehetségesnek tartotta, s már a negyvenes évek végén bemutatta a Magyar Állami Operaház akkori igazgatójának, Tóth Aladárnak. Pályafutását a Magyar Rádió énekkarában kezdte. 1951-ben debütált a Magyar Állami Operaházban Verdi Rigolettójának apródjaként. Kezdetben lírai, majd az 1960-as évektől drámaibb szerepeket is énekelt. Jelentős részt vállalt új magyar operák bemutatásában. Legnagyobb sikere a Manon Lescaut (Puccini) címszerepe volt, Ilosfalvy Róbert partnereként. Alakítását az évszázad Manonjaként emlegetik. A premiert követő évben több mint negyven, telt házas Manon-előadást tartottak, amire csak ritkán akadt példa az Operaház történetében. Az Erkel Színházban nagyoperettekben is fellépett. A mozivásznon is emlékezeteset alakított, például a Gerolsteini kaland (1957), a Felfelé a lejtőn (1958) és az Új Gilgames (1963) című filmekben.

Első férje Gál Gábor, a Honvéd együttes szólistája volt. Második férje Ilosfalvy Róbert, harmadik férje Darvas Iván. Élete utolsó éveiben Ötvös Csaba bariton operaénekes volt a férje.

Élete utolsó éveiben súlyos szembetegséggel, énektechnikai problémákkal, memóriazavarokkal, depresszióval is küzdött. 53 évesen, 1982. november 24-én halt meg rákban, Budapesten. A Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

(Via Atempo, Wikipedia)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X