Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Zenei előképzettség nélkül lett Párizs leghíresebb énekesnője - Ma lenne 94 éves...

Zenei előképzettség nélkül lett Párizs leghíresebb énekesnője – Ma lenne 94 éves Juliette Gréco

Juliette Gréco színésznő, sanzonénekesnő 1927. február 7-én született Montpellier-ben és 2020. szeptember 23-án hunyt el Ramatuelle-ben.

- hirdetés -

Gréco az 1950-60-as években vált ismertté a L’accordeon, a La Javanaise és a Deshabillez-moi című dalokkal. 1984-ben Becsületrenddel tüntette ki a francia köztársasági elnök. Fél évszázados karrierjének 89 éves korában stroke vetett véget.

- hirdetés -

Montpellier-ben született egy korzikai apa és egy, a francia ellenállásban aktívan részt vevő anya gyermekeként, a dél-franciaországi Hérault tartományban. Anyai nagyszülei nevelték.

Gyorsíróként dolgozott; Jean-Paul Sartre fedezte fel tehetségét. Magánúton tanulta a színészetet, s zenei előképzettség nélkül lett Párizs leghíresebb énekesnője. Gréco maga is részese volt a résistance-nak (francia ellenállásnak), elfogták, de fiatal korára tekintettel nem deportálták. Saint-Germain-des-Prés-be költözött, miután anyja Indokínába disszidált a francia haditengerészet segítségével. 1949-ben debütált a kamerák előtt. 1957-ben Hollywoodba szerződött, de az 1960-as években visszatért a pódiumhoz; hangversenykörútjain bejárta az egész világot. 1967-ben, Budapesten is vendégszerepelt.

Szuggesztivitása nemcsak mély hangjában, hanem sajátos előadásmódjában is rejlett. Gesztusai úgy kísérték a zenét, hogy a közönség a nyelv ismerete nélkül is megértette mondanivalóját. A hangulatok páratlan tolmácsolója, igényes, irodalmi ízlésű előadóművész volt. Jó megjelenésű, érdekes arcú színésznő volt. A francia televízó népszerű bűnügyi sorozatának, a Belphegor-nak hősnője volt.

Az énekesnő a délkelet-franciaországi Ramatuelle-ben lévő otthonában hunyt el, szerettei körében.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.