Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Máté Gábor: „Fontos szempont, hogy a diákjaim bárhol meg tudjanak felelni”

Máté Gábor: „Fontos szempont, hogy a diákjaim bárhol meg tudjanak felelni”

Máté Gábor, aki 27 év után távozik az SZFE-ről az Élet és Irodalomnak adott interjújában részletesen kifejtette döntése okait.

- hirdetés -

„Előtte a Színház- és Filmművészeti Egyetemről szóló egyeztetésre nem hívták meg az SZFE képviselőit; majd, amikor ezt Novák Eszter rektorhelyettes szóvá tette, Vidnyánszky a Teátrumi Társaság nevében ocsmány köpködésbe és gyalázásba kezdett nyilvánosan. Ezután, ha az ember komolyan veszi önmagát és azt a huszonhét évet, amelyet oktatással töltött, s ami miatt számtalan színházi megbízást és filmszerepet lemondott, s mindezt sárba tiporják és meggyalázzák, mint ahogy azt a színházi kultúrát is, amelyből az egyetem oktatói többsége kinőtt, nem tűrhet tovább. Tehát oly módon háborított föl engem ez az eljárás, hogy vállalhatatlannak tekintettem azt, hogy ott maradjak” – mondta Máté Gábor, akit osztálya eleinte követni akart az egyetem otthagyásával, de meggyőzte őket, hogy maradjanak, mert nem bírná azt a felelősséget, hogy nekik ne legyen diplomájuk.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Rudolf Péter: „Egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy”

A Katona József Színház igazgatója azokra a vádakra is reagált, amik szerint ideológiai képzés folyna a Színművészetin: „Itt a szabadságot próbáljuk megtanítani a diákságnak. Na, nyilvánvalóan ez nem tetszik a hatalomnak. Én például rendkívül fontos szempontnak tekintem, hogy a diákjaim bárhol meg tudjanak felelni. Ne kötődjenek egyféle felfogáshoz. És azt gondolom, ez a legtöbb esetben sikerül is. A második év végén úgy adom át őket más tanártársaimnak, hogy bárki tudjon velük dolgozni.

Máté Gábor megemlítette az is, hogy hogy Jordán Tamással másfél éve megbeszélték, hogy leviszi az osztályt Szombathelyre a Weöres Sándor Színházba. „Ennyit arról, hogy a vidéki színházak számára nem képzünk hallgatókat! Több osztályomat elvittem vidéki színházakba.”

Ide kapcsolódik:
Vidnyánszky Attila: „A közös nevezőhöz el kell fogadni az új kuratóriumot”

„A szakma felosztotta magát két oldalra. (…) Egy erdélyi kritikus szóhasználatát kölcsönözve: A oldalra és B oldalra. Ez jobban fedi a valóságot, mint az, hogy jobboldal és baloldal. Hiszen egyiknek sincsen köze egyik oldalhoz sem. Az úgynevezett jobboldaliak rásütötték azokra, akikkel nem értenek egyet, hogy azok a baloldal” – mondta a rendező.

Ide kapcsolódik:
A kuratórium lemondását követelik – Létrejött az SZFE sztrájkbizottsága

Máté Gábor az interjúban közölte, hogy újra megpályázta a Katona igazgatói posztját, de nem azért, mert ez a funkció boldoggá teszi, hanem mert kötelességének érzi.

(Via ÉS, 24.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.