Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo „Párbeszédre van szükség a kinyilatkoztatások helyett” – Az SZFE kuratóriumának közleménye

„Párbeszédre van szükség a kinyilatkoztatások helyett” – Az SZFE kuratóriumának közleménye

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét – tájékoztatott az alapítvány.

A kuratórium szeptember 6-án vasárnap este azzal egészítette ki korábbi közleményét, hogy a rektorhelyettes tanévkezdést elhalasztó döntése „a jelen helyzetben sajnos igazolja a fenntartó korábban kifejezett azon félelmeit, hogy az egyetem már lemondott, de szeptember végéig minden jogkört gyakorló vezetése nem tudja vagy nem kívánja az egyetemi oktatás rendben történő megszervezését és lebonyolítását ellátni, ami az egyetem vezetőinek alapvető feladata és felelőssége lenne”.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Vidnyánszky Attila a diákokkal is szívesen találkozna

A fenntartó határozott álláspontja, hogy a vitákat a jogszerűség medrében kell tartani és az egyeztetéseknek már régóta helye lenne a tárgyalóasztalnál, ehhez azonban mindkét félnek el kell fogadnia a jogszabályi és alkotmányos kereteket.

Erre a kuratórium továbbra is nyitott, de ezek nem írhatják felül az oktatás folyamatosságának elsőbbségét és nem lehet az érdekérvényesítés eszközeivel az egyetem működését alapjaiban veszélyeztetni. Az erre irányuló törekvések és akciók ellentétesek a jogszabályokban és az egyetem alapdokumentumaiban meghatározott legitim célokkal és kötelességeinkkel – közölték.

Ide kapcsolódik:
A Rektori Konferencia egyeztetést kezdeményez az SZFE ügyében

A kuratórium hangsúlyozza, hogy minden ellentétes híreszteléssel szemben az SZFE alapdokumentumai nem változtatták meg az SZFE szervezetét, oktatási és képzési rendjét, az ehhez kapcsolódó felelősséget és jogköröket. Továbbá sem az alapító okirat, sem a szervezeti és működési szabályzat nem írta felül az Alaptörvényben és a jogszabályban meghatározott autonómiát, beleértve a szenátusi és fenntartói jogkörök jogszabályban garantált elhatárolását.

Ide kapcsolódik:
A Magna Charta Universitas útja a Vas utcától a Parlamentig – Így zajlott a Színművészeti Egyetem demonstrációja

„A kinyilatkoztatásszerű vélemények és politikai szólamok helyett a közös munkának és párbeszédnek van helye. Továbbá az alapítvány szándéka egyértelmű: az egyetem minden tanára folytathatja a munkáját változatlan feltételekkel, vezetheti az osztályát, megtarthatja kurzusait és a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Végezetül azt is világosan kell látni, hogy az alapítvány a jelenlegi vezetés legitimitását sosem kérdőjelezte meg és jogosan elvárja, hogy feladatait lássa el” – közölte a kuratórium.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X