Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Szamosi Zsófia: „Példátlan és tiszteletreméltó számomra az SZFE hallgatóinak kiállása”

Szamosi Zsófia: „Példátlan és tiszteletreméltó számomra az SZFE hallgatóinak kiállása”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!
Szamosi Zsófia Jászai Mari-díjas színésznő is közzétette Facebook-oldalán a Színművészeti Egyetemmel kapcsolatos gondolatait:

„Fél évvel ezelőtt megkeresett Bodó Viktor, hogy részt vegyek egy 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen induló színészosztály tanmenetének kialakításában, majd a későbbiekben az oktatásban. Életem legmegtisztelőbb felkérése volt. Hónapokon át dolgoztunk egy kis csapattal ezen az anyagon, kezdetben kitörő lelkesedéssel, majd az eseményeket követve egyre több kérdéssel és kétellyel. Fájó elengedni ezt a tervet, amely hosszú egyeztetések, viták és ötletek terméke, és az oktatás korszerűsítése jegyében született. De ha a mostani erőszakos hatalomátvétel előállna egy hasonlóan alapos oktatási tervvel, még abban az esetben sem lenne elfogadható, hiszen nem az Egyetem belső autonómiájának, folytonosságának gyümölcse, amely ismeri és továbbviszi az iskola teremtette értékeket és abból kiindulva szüli meg újításait, hanem olyan külső beavatkozás, amely figyelmen kívül hagyja az ott felhalmozott tudást és tapasztalatot.

Az egyetem egy pici demokrácia. A felépítése és működése egy demokratikus társadalom működéséhez hasonló. Példátlan és tiszteletreméltó számomra az SZFE hallgatóinak kiállása annak érdekében, hogy megvédjék ezt a működést. Érett és felnőtt gondolkodásra vall, és hitet ad számomra, hogy ebben az országban lassacskán felnő egy új generáció, amely tudatában van a jogainak és meg is követeli azt. Amely tiszteli a hagyományokat, elismeri a tudást, ugyanakkor képes küzdeni a saját és a közössége érvényesüléséért, intelligenciával és tisztességgel.

- hirdetés -

Néhány napja, amikor én is őrt álltam az iskola erkélyén, különleges élményben volt részem. Az ott eltöltött fél óra lehetőséget adott számomra, hogy szívből átérezzem azt a folytatólagosságot, amely 155 éve, generációról generációra képviselte ebben az országban a szakmai tudást, a művészet erejébe vetett hitet, a magyar kultúra iránti elkötelezettséget. Egynek éreztem magam mindazokkal, akik ebben hittek régen és hisznek ma, ezt képviselik minden tudásukkal és megnyilvánulásukkal. Igazi közösségben éreztem magam.”

(Via Szamosi Zsófia Facebook-oldala)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X