Papageno Radio
Intermezzo Találkozót kért Vidnyánszky Attila az SZFE lemondott rektorhelyettesétől

Találkozót kért Vidnyánszky Attila az SZFE lemondott rektorhelyettesétől

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember 1-jén Vidnyánszky Attila rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új fenntartójának kuratóriumi elnöke volt az ATV vendége miután egy nappal korábban az intézmény hallgatói tüntetést szerveztek, később pedig elfoglalva az egyetem épületét követeléseket fogalmaztak meg.

A hallgatók és az egyetem oktatóinak állítására, miszerint ők mint érintettek nem szólhattak bele a fenntartó alapítvány alapító okiratának tartalmába, Vidnyánszky Attila úgy reagált, hogy a szervezeti és működési szabályzat jogszerű, szabályszerűen jött létre, és csak egy ilyen SZMSZ-szel van csak esély a változásra. Meglátása szerint egy kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre, most is megteremtődött a helyzet, hogy tárgyaljanak, beszélgessenek.

Ide kapcsolódik:
Garantált autonómiát az Egyetemnek! - Megfogalmazták követeléseiket az SZFE hallgatói

Vidnyánszky úgy látja, hogy korábban is szerettek volna tárgyalni, de az egyetem nem akarja meghallani, hogy a kuratóriumnak nem áll szándékában eltüntetni a meglévőt, hanem valódi szakmai vita mentén szeretne új dolgokat felépíteni. Mint kijelentette, „a nevem garancia arra, hogy a szakma azzal a részével is tudnának kommunikálni, akik kimaradnak a képzésből és eddig nem jutottak az egyetem közelébe.” Arra is kitért, hogy ő bár próbált kommunikálni az egyetem képviselőivel, de nem kapott pozitív választ. Önmagát nem látja áldozatnak, nem érzi, hogy igazságtalanság érte volna, de azért beszél a sérelmeiről, hogy mások ismerjenek rá a sajátjaikra – tette hozzá. Szerinte ugyanis a szakma jelentős részén még mindig olyan félelem uralkodik, hogy nem mernek megszólalni.

Arról is beszélt, minden tanár végigviheti az osztályát, minden tanárt megkaphatnak a diákok, akikhez felvételizhettek, kivéve, ha az a tanár feláll pozíciójából. Szerinte ugyanakkor közben az SZFE-n elindulnak más osztályok is más gondolatokkal. Aki szerinte képviselte ezt a gondolatot, Kerényi Imre, neki mennie kellett az egyetemről.

Ide kapcsolódik:
Ascher Tamás is elhagyja a Színművészeti Egyetemet

Vidnyánszky elárulta: hivatalos levélben kérte, hogy holnap találkozzanak Upor Lászlóval, az egyetem hétfőn lemondott rektorhelyettesével, de még nem kapott választ. „Lehet, hogy eljön az ideje majd, hogy baráti gesztusokat gyakoroljunk, de most nagyon kiélezett a helyzet” – tette hozzá.

Az SZFE-n zajló egyetemfoglalásra Vidnyánszky Attila nem tért ki.

(Via Mérce, atv)

Promóció

X
X