Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Virtuálisan éled újjá Róma legnagyobb arénája, a Circus Maximus

Virtuálisan éled újjá Róma legnagyobb arénája, a Circus Maximus

A 250 ezer nézőre tervezett Circus Maximus ókori aréna és szórakoztatásra használt hely volt Rómában. Az Aventinus és a Palatinus dombok közti völgyben helyezkedik el, a Via del Circo Massimo nevű úton. Zajlottak állatviadalok, és kocsiversenyek, de megesett, hogy tengeri csatákat játszottak el hajókkal az i. e. 4. századtól egésezen i. sz. 549-ig. Most virtuális szemüveg segítségével láthatjuk, milyen lehetett fénykorában.

- hirdetés -

A legelső itt megrendezett játékok, az ún. római játékok (Ludi Romani) Róma első etruszk uralkodójának, Tarquinius Priscusnak köszönhetők. Később a Kr. e. 2. században a Circus adott otthont a görögök hatására bevezetett játékoknak és fesztiváloknak. A római polgárok egyre növekvő igényeit kielégítendő Julius Caesar kiterjesztette a Circust Kr. e. 50-ben, ezzel a Circus Maximus 600 méter hosszú és 225 méter széles, 150 000 ülőhellyel.

- hirdetés -

A Circus Maximusból sajnos nagyon kevés maradt fenn, szinte csupán a fűvel benőtt versenypálya. Néhány kapu megmaradt, de az ülő részek nagy része eltűnt, valószínűleg későbbi építkezések során építőanyagként használták fel.

Circus Maximus – forrás: Wikipedia

A hozzá kötődő új projekt viszont a legnagyobb kültéri virtuális valóságélménynek ígérkezik. Miután idén szeptember végén időlegesen befejeződik a program, legközelebb a 2021-es turistaszezonban élvezhetjük az ókori Róma illúzióját.

(Via Index, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.