Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 47 évesen elhunyt Mérei Tamás csellóművész

47 évesen elhunyt Mérei Tamás csellóművész

Türelemmel viselt hosszú betegség után október 3-án elhunyt Mérei Tamás csellóművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatója – tudatta az együttes.

- hirdetés -

Mérei Tamás 1973-ban született Szombathelyen, zenész családban. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, 1991-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Onczay Csaba gordonkaművész növendéke, gordonkaművész diplomáját 1996-ban szerezte. 1996-tól az Egyesült Államokban Starker János tanítványa. 1986-ban és 1991-ben az országos csellóverseny, majd 1994-ben a Popper Gordonkaverseny I. helyezettje. Nemzetközi versenyek díjazottja. 1992-ben a bonni Európai Zenei Tehetségek Akadémiáján Bush amerikai elnöknek és Kohl német kancellárnak adott koncertet. 1993-ban a nemzetközi Fiatal Európai Vonósok Fesztiváljának fődíját nyerte el. 1994-95-ben a Classical Winter in Jerusalem (Israel), majd a Pacific Music Festival (Japán) világhírű zenei fesztiválokon nyerte el a szólócsellista címet és olyan karmesterekkel dolgozott együtt mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach és Michael Tilson Thomas. 1997-ben a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját kapta.

- hirdetés -

1999-ben – a világon elsőként – lemezre vette Paganini 24 hegedű capriccióját, saját átiratban. 2000-2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, közben a Klagenfurti Színház Zenekarának szóló csellistája. 2009-től a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, 2010-ben a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!