Papageno Radio
- hirdetés -
Színház 56 évesen elhunyt Alekszandr Vegyernyikov karmester, a moszkvai Bolsoj egykori igazgatója

56 évesen elhunyt Alekszandr Vegyernyikov karmester, a moszkvai Bolsoj egykori igazgatója

A moszkvai Bolsoj egykori zeneigazgatója és vezető karmestere, az Orosz Nemzeti Zenekar karmester-kollégiumának tagja 1964. január 11-én született.

- hirdetés -

Sikeres oroszországi karrierje mellett meghívták Európa számos országába, vendégkarmesterként fellépett a milánói Scalában, a La Fenice-ben, a bolognai Teatro Communale-ban, a torinói Teatro Reggioban, és a Római Operában. 2005-ben debütált a párizsi Bastille Operában, ahol a Boris Godunov felújított előadását vezényelte, melyet Francesca Zambello rendezett.

- hirdetés -

Moszkvában született muzsikus családba – édesapja a Bolsoj basszistája volt, édesanyja a Moszkvai Konzervatórium orgonaprofesszora, ő maga is a moszkvai Konzervatóriumban tanult, és posztgraduális képzését is itt végezte 1990-ben. 1988–1990 között a Moszkvai Sztaniszlavszki és Nemirovich-Danchenko zeneszínházban dolgozott.

1988–1995 között a Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének asszisztense volt, és a másodkarmester. 1995-ben megalapította az Orosz Filharmónia Szimfonikus Zenekart, melynek 2004-ig a művészeti igazgatója és vezető karmestere volt. Vezényelte már az Orosz Állami Szimfonikus Zenekart és a Szentpétervári Filharmonikusok Akadémiai Szimfonikus Zenekarát. 2004 januárjában az orosz Nemzeti Zenekar kilenc várost felölelő turnéjának keretében debütált a Carnegie Hallban és a Kennedy Centre-ben, Washingtonban.

Többször koncertezett hazánkban, vezényelte többek között a Nemzeti Filharmonikusokat és a Budapesti Fesztiválzenekart, 2008-ban pedig a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon is fellépett.

(Via CMN.ru)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.