Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 63 éve hunyt el Szabó Lőrinc, a magyar tenger gyakran látott vendége

63 éve hunyt el Szabó Lőrinc, a magyar tenger gyakran látott vendége

1900 márciusában született és 1957. október 3-án hunyt el Szabó Lőrinc költő, a magyar líra egyik legellentmondásosabb személyisége.

- hirdetés -

Egész életében a pontosságra és rendre törekedett és a „legapróbb részletekre is kényesen ügyelő újságszerkesztő volt, aki még a verseit is négyzetrácsos füzetbe szerette írni.” Érdekes, hogy pedáns stílusába azonban az is belefért, hogy „bár nem tudott úszni, a Balaton egész életének meghatározó helyszíne volt”, írja róla évfordulós cikkében a veol.hu. Persze, ő dolgozni, alkotni járt a magyar tenger partjára.

- hirdetés -

„Szabó Lőrinc már a húszas-harmincas években gyakran látogatott Balatonföldvárra, egyik támogatójának és barátjának, Graf Ferencnek a villájába, aztán a II. világháború után a Siófokon, Fonyódon és Balatonbogláron látták többször vendégül a költőt. Az északi-parti települések közül Ábrahámhegyen – Bernáth Aurél képzőművész villájában –, és Balatonfüreden alkotott sokat a költő, mégis, ha ki kell emelnünk egy balatoni helyszínt, amely a legmeghatározóbb Szabó Lőrinc életének utolsó időszakában, mindenképpen Tihanyt kell megemlítenünk. Itt készült A huszonhatodik év című kötet szonettjeinek jelentős része, számos műfordítás és a Tücsökzene befejező darabja is” – olvasható.

1937, Clark Ádám tér, Széchenyi Lánchíd kávéház terasza. Balra Szabó Lőrinc költő. – forrás: Fortepan, adományozó: Magyar Bálint

(Via veol.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.