Papageno Radio
Intermezzo 70 éves a Magyar Táncművészeti Egyetem

70 éves a Magyar Táncművészeti Egyetem

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli a Magyar Táncművészeti Egyetem. A jeles dátumról szűk körben, egy előadás keretében emlékeztek meg október 14-én a Nemzeti Táncszínházban. Az 1950-ben Állami Balett Intézetként alapított egyetem életében számos változás történt, amelyeknek köszönhetően mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedő képzést biztosító intézménnyé nőtte ki magát. Az intézmény vezetése számos elképzelés megvalósítását tűzte ki célul a következő évtizedben, hiszen a hazai táncművészeti oktatás támogatása mellett szeretnének közép-európai tánccentrummá is válni.

Az MTE fennállásának hetven esztendeje alatt számos változás történt az intézmény életében. Alapításakor még Állami Balett Intézetként a tevékenysége középpontjában a balettművészek képzése állt, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatás biztosításával. Az itt tanulható műfajok köre ezt követően folyamatosan bővült: elindult a néptáncművészek, majd a táncpedagógusok, koreográfusok és táncelméleti szakemberek képzése is.

Az Állami Balett Intézet 1983-ban kapta meg a főiskolai minősítést, 1990-től Magyar Táncművészeti Főiskola, 2017-től pedig már Magyar Táncművészeti Egyetem néven hallhatunk az intézmény, valamint oktatói és növendékei sikereiről. Időközben az egyetem campusának a helyszíne is változott; eredeti székhelyéről, az Operával szemben található Drechsler-palotából 2004-ben a 14. kerületi Columbus utcába költözött.

A Magyar Táncművészeti Egyetem képzései mára az egész táncszakmát lefedik, a növendékek alap- és mesterképzésben többek között klasszikus balett, modern tánc, színházi tánc, néptánc és divattánc szakirányokon tanulhatnak, de nagy hangsúly van a tánctörténeti és -elméleti szakértők képzésén is.

A hazai táncoktatás széleskörű támogatása érdekében az MTE előkészítő képzéseinek sorát vidéki tehetségcentrumokkal bővítette, valamint a helyi egyetemekkel együttműködve Pécsett modern tánc, Győrött pedig klasszikus balett szakirányokat indít, Nyíregyházán pedig az immár harmadik ciklusát megkezdett néptánc képzést folytatja. A jövőbeli tervek és célok között szerepel továbbá az oktatás harmadik szintjének, a doktori iskolának a létrehozása is.

A Magyar Táncművészeti Egyetemről:

 

A Magyar Táncművészeti Egyetem az 1950-ben alapított Állami Balett Intézet jogutódja. Az intézmény 1983-ban vált főiskolává, hét évvel később Magyar Táncművészeti Főiskolává nevezték át, 2017-ben pedig egyetemi minősítést kapott. Az MTE-n általános és középiskolai, továbbá bolognai rendszerű felsőoktatási képzés folyik, így a hallgatók Bachelor of Arts szinten táncművész, illetve táncos és próbavezető, míg Master of Arts szinten táncpedagógus, klasszikus balettművész és néptánc művész szakokon tudják tehetségüket kibontakoztatni.

Az egyetem növendékei a kezdetektől fogva jelen vannak a színpadon is, úgy mint a Magyar Állami Operaház előadásaiban, különböző hazai és nemzetközi pódiumokon (akár önálló előadásokkal is), de nemzetközi versenyeken is lehetőségük nyílik magukat megmérettetni.

 

Az egyetem a képzésen túl számos egyéb feladatot is vállal és ellát: működteti a mindenki számára elérhető Vályi Rózsi szakkönyvtárat, az Ifj. Nagy Zoltán Színházteremben évente több ezer néző által látogatott műsoroknak ad helyet, valamint a Tánctudományi Kutatóközpont és a 2007 óta minden második évben megrendezésre kerülő konferenciák inspirációt, fórumot és a konferenciakötetekben megjelenési felületet biztosítanak a tánctudomány művelőinek. A hazai és nemzetközi tájékozódást a táncszakmában az intézmény saját kiadványsorozatai, a Tánctudományi Közlemények, illetve a Táncművészet és Tudomány segítik.

Promóció

Stream és színház

X
X