Papageno Radio
Intermezzo A 70 éves Dukay Barnabás 42 zongoraműve csendül fel a BMC-ben

A 70 éves Dukay Barnabás 42 zongoraműve csendül fel a BMC-ben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A BMC-ben október 17-én és 18-án két-két koncerten csendül fel az idén 70 éves Dukay Barnabás több mint negyven zongorára írt alkotása Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp előadásában.

Hetvenedik születésnapját ünnepli Dukay Barnabás zeneszerző, pedagógus, egyetemi tanár, az Új Zenei Stúdió egykori tagja, Magyarország Érdemes Művésze. Dukay a zenei múltból merítve hoz létre kortárs zenei formákat.

„Felismerte, hogy újdonságot az ezredforduló idején nem valamely rafinált technikai újítás, hanem magának a zene szellemi helyének újragondolása jelenthet” – ahogyan Dolinszky Miklós zenetörténész fogalmaz.

Dukay Barnabás zenéje úgy 21. századi, hogy benne az európai és sajátosan magyar attitűd is egyaránt megjelenik. „Az egyetemes európaisággal megfér zenéje hangzásvilágának pentatonba játszó, pannon színezete” (Dolinszky).  Zenéjének meditatív tónusa a szakralitásból fakad.

„A Dukay-művek ősi tudás letéteményesei. Azé a tudásé, amellyel a Teremtő ihlette teremtményeit, és amelynek mi is birtokosai vagyunk” – írja Dávid Katalin művészettörténész.

Ide kapcsolódik:
Bach-titkok nyomában - 70 éves lett Dukay Barnabás

Műveinek legavatottabb előadói Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek, és most már fiuk, a Junior Prima díjas Ránki Fülöp is, akinek nevéhez szintén több Dukay-ősbemutató kötődik. A kétnapos Dukay 70 fesztiválon a szerző zongorára írt műveinek többségét megszólaltatja a három művész.

A részletes műsor ide kattintva érhető el.

Promóció

Stream és színház

X
X