Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A közfelháborodás hatására a jeruzsálemi iszlám művészeti múzeum elhalasztotta árverését

A közfelháborodás hatására a jeruzsálemi iszlám művészeti múzeum elhalasztotta árverését

A közfelháborodás hatására a jeruzsálemi iszlám művészeti múzeum elhalasztotta számos műtárgyának árverését – jelentette a Háárec című újság honlapja.

- hirdetés -

A múzeum vezetése arra kérte a Sotheby’s aukciós házat, hogy halassza el a múzeum ritka műtárgyainak árverését, miután az izraeli államelnök és a kulturális miniszter is az ügylet visszavonását kérte tőlük. Az L.A. Mayer Iszlám művészeti múzeum pénzügyi nehézségei miatt döntött úgy, hogy árverésre bocsátja 5525 darabos gyűjteményének mintegy öt százalékát, 268 tételt, köztük több ritka és egyedi ékszert, órát is.

- hirdetés -

Az elmúlt napokban a kulturális minisztérium az aukcióra bocsátott tárgyak tulajdonjogával kapcsolatos dokumentumok átadását kérte a múzeumtól, hogy ezzel megpróbálja megakadályozni eladásukat, de a múzeum még nem teljesítette ezt a követelést. Galit Gottfried, a múzeum szóvivője kiemelte, hogy a halasztási kérelem célja az alapítvány vezetése és a kormány közötti kapcsolatok rendezése, valamint az, hogy megállapodásra jussanak az eladással kapcsolatban, amely szerintük megfelel a törvényeknek.

A Sotheby’s megerősítette, hogy ideiglenesen novemberre halasztották a műtárgyak árverését.

Reuven Rivlin izraeli államelnök – aki a múzeum közelében él, és akinek édesapja orientalista volt és iszlám irodalmat fordított héberre  – szintén aggodalmát fejezte ki a tervezett eladás miatt. „Ezek a műkincsek a pénznél mélyebb és jelentősebb értékkel bírnak” – mondta Rivlin, aki állami beavatkozásra szólított fel.

Az 1974-ben Vera Bryce Salomons filantróp alapította múzeum már bő két éve elkezdte tervezni a műtárgyak eladását, még az előtt, hogy a koronavírus-járvány veszélybe sodorta volna az egész világon a kiállítóhelyeket. A múzeum szerint az árverésre bocsátandó tárgyak a Hermann de Stern alapítvány magántulajdonában vannak, amely a múzeum működését finanszírozó fő szervezet. A kulturális tárca azonban ezt vitatja, úgy véli, hogy a tárgyak egy része a múzeum tulajdonát képezi.

Ide kapcsolódik:
Eltávolítottak egy kukkoló fiatalokat ábrázoló híres izraeli falfestményt

(Via MTI)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.