Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A Magyar Tehetség Nagykövetévé választották Várdai Istvánt

A Magyar Tehetség Nagykövetévé választották Várdai Istvánt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tavasszal elmaradt koncertjének pótlásával nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermében október 25-én. Az új művészeti igazgató, Várdai István világhírű csellóművész szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A repertoáron J. S. Bach és fia, C. Ph. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 2019/20-as évadának utolsó, a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet miatt elmaradt bérletes koncertjét pótolja évadnyitó hangversenyén október 25-én a Zeneakadémia Nagytermében. A koncerten az idén januárban szerződtetett, új művészeti igazgató, Várdai István szólistaként és a csellószólam vezetőjeként is színpadra lép.

- hirdetés -

„Mindig nagy öröm számomra a közös játék, és izgalommal várom, hogy októberben színpadra állhassunk a zenekarral. Hálás vagyok a közönségnek, hogy továbbra is támogatnak minket, és mi cserébe a legmagasabb minőségű klasszikus zenei élményt nyújtjuk számukra” – mondta el a világhírű csellóművész.

Várdai István magas színvonalon támogatja a zenekar munkáját, jelenléte nagyfokú szakmai biztonságot jelent. „Személye nem kizárólag szólistaként hat a zenekar munkájára, összetett zeneisége, holisztikus látásmódja, világviszonylatban jegyzett munkássága is inspirálja a kamarazenekarunk művészeit” – mondta el Tfirst Péter, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere.

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

 

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) évente szervezi meg az Országos Tehetségnapot, amely 2010 óta a pedagógusok és a diákok nagyszabású ünnepévé nőtte ki magát. Célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a tehetséggondozás ügyének fontosságára. A rendezvény részeként adják át a Magyar Tehetség Nagykövete címet, amely az elismerésen túl egy felkérés is arra, hogy a kiválasztott személy a saját példájával és tevékenységével tovább támogassa a tehetségsegítés ügyét, és egyéni lehetőségei szerint pártfogolja a Kárpát-medencei tehetségsegítő szervezetek munkáját.

 

A világszerte ismert csellista, Várdai István szívügye a fiatal tehetségek támogatása. Barátaival közösen hozták létre a Kamara Akadémia Egyesületet, annak érdekében, hogy hosszú távon lehetőségeket kínáljanak a pálya iránt elkötelezett fiataloknak. Az egyesület rendszeresen iskolán kívüli fejlesztéseket, mesterkurzusokat szervez, ezzel segítve a mentorált fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Az évadnyitó koncert repertoárja izgalmas darabokat rejt. Az est folyamán felcsendül majd J. S. Bach g-moll gambaszonátája Tfirst Zoltán vonószenekari átiratában, C. P. E. Bach B-dúr szimfóniája és A-dúr csellóversenye, valamint Mendelssohn Esz-dúr oktettje vonószenekari előadásban.

Tfirst Zoltán fél évszázadon keresztül zenekari tagként állt a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett, az elmúlt időszakban pedig eredetileg kisebb, előadói formációkra írt művek átdolgozásával segíti a kamarazenekar tevékenységét. Beethoven-átiratának februári sikere után, most a klasszikus zeneirodalom másik óriásától, Bachtól választott egy szonátát, amit úgy fogalmazott át, hogy az eredetileg „kétszereplős” mű a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában szólalhasson meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X