Papageno Radio
Intermezzo A zeneszerzés folyamtáról készített videót 74 komponista

A zeneszerzés folyamtáról készített videót 74 komponista

Október 16-án ünnepeljük azokat a zeneszerzőket és dalszerzőket, akik nélkül ma Magyarországon nem születne ilyen sok új dal és kortárs zenemű.  A Dalszerzők napja alkalmából idén 74 könnyű- és komolyzenei szerző (köztük Zombola Péter, Szentpáli Roland, Dobszay-Meskó Ilona, Molnár Viktor, Oláh Patrik Gergő, Alpár Balázs, Kézdy Luca, Hodován Milán, Palya Bea) készített kisfilmet arról, hogy számukra honnan jön az ihlet, és milyen egy zeneszerző munkája. Október 16-ig bárki szavazhat kedvencére ide kattintva, a nyertes szerzőt az Artisjus Egyesület félmillió forintos díjjal jutalmazza.

A Dalszerzők Napja apropójából az Artisjus pályázatot hirdetett olyan videók elkészítésére, melyekben maguk azalkotók mutatják be a zene születésének folyamatát. Az Egyesület célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a 21. századi, kortárs zeneszerzők munkásságára, valamint, hogy a zenei szerzemények mögött láthatóvá váljon maga az alkotómunka.

„Szeretném, ha a kortárs zene hallgatása olyan hétköznapi tevékenység lenne, mint a moziba járás. De azt is tudom, hogy nekünk, az alkotóknak a feladatunk eljuttatni az emberekhez” – osztja meg gondolatait a 74 videókészítő egyike, a 26 éves Molnár Viktor, a 2020-as Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerző Verseny 1. helyezettje.

Az ihlethez talán elég egyetlen pillanat, de egy nagyszabású mű megkomponálásához rengeteg gyakorlás, tanulás, próbálkozás, munka szükséges. Az elkészült kisfilmekben feltűnnek Artisjus-díjas, Liszt-díjas, Erkel Ferenc-díjas, Junior Prima díjas és rangos nemzetközi zeneszerzőversenyeken kitűntetett művészek is, akik maguk mesélnek például arról, hogy egy-egy szerzeményük milyen alkotói folyamatban született meg.

„Tele volt lehetőségekkel, iszonyatosan izgatott! Alig vártam, hogy odaüljek a zongorához és minden nap keressem-keressem, hogy mi van még ebben a motívumban” – meséli Dobszay-Meskó Ilona, az „Eszmélet” c. zenekari szvitjének komponálása kacsán.

A kisfilm pályázatban részt vevő 74 komoly- és könnyűzenei szerzőből 68-an vállalták, hogy megmérettetik magukat a Dalszerzők Napjához kapcsolódó, október 16-ig tartó közönségszavazáson. A nyertes alkotót az Artisjus Egyesület félmillió forinttal jutalmazza.

Magyarországon közel 14 ezer dalszerző és zeneszerző kap jogdíjat művei után. Munkájuknak köszönhetően évente 17 ezer új alkotás születik, az Artisjus adatbázisában jelenleg 354 ezer magyar zenemű szerepel.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!