Papageno Radio
Intermezzo Bizarr tárgyak – Kondor Ádám szerzői estje a BMC-ben

Bizarr tárgyak – Kondor Ádám szerzői estje a BMC-ben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az október 26-án 19:30-kor kezdődő koncerten megszólaló egymástól teljesen független három darab közül a Bizarr tárgyak XV Magyarországon először kerül bemutatásra, az est második részében pedig a Bizarr tárgyak II új verziójának ősbemutatóját hallhatja a közönség.

Kondor Ádám a magyar zenei élet egyik legkülönlegesebb alkotója. Művei sokszor besorolhatatlanok, extra felkészülést kívánnak az előadóktól és rákészülést a hallgatóktól. Zenéi olyan stabil építmények, amelyeknek váratlan vonalvezetései hatalmas térigénnyel párosulnak.

Kondor Ádám


 

Zeneszerzői tanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. A Zeneakadémián rendszeresen látogatta Rados Ferenc és Kurtág György kamarazene óráit. Egy évig magántanítványa volt Simon Albert karmesternek. Zeneszerzői stílusára nagy hatást gyakorolt Mesíias Maiguaschca és Jeney Zoltán, valamint a világhírű hegedűművészek, Végh Sándor és Fenyves Loránd mesterkurzusai. 1998-ban a Soros Alapítvány díjazottja, 1999-ben az Edenkoben Herrenhaus ösztöndíjasa volt Németországban. 2001-ben meghívást kapott az első, Petr Kotik által szervezett Ostrava New Music Days fesztiválra. Éveken át Thaiföldön, jelenleg Jákon él és alkot.

A Bizarr tárgyak (Bizarre Objects) jelenleg 15 műből álló sorozat, több órányi zene, anyagaiban és hangszerelésében is valódi meglepetések tárháza. A cím alapján nyilván mindenki arra gondol, hogy valami furcsa, szokatlan dologról lehet szó, és ez valamelyest igaz is, hiszen

nehezen kismerhető a vágy mozgása, ami ezeket létrehozza. De valójában Wilfred Bion pszichoanalitikus elméletére utal, amelyben a ‘bizarr tárgy’ egy konkrét szakkifejezés”, amellyel a szerző csak metonimikusan utal Bion gondolkodás-elméletére. Bár tény, hogy Bion elméleteit a szerzemények értelmezésére is alkalmazni lehetne, mindenek előtt meg kell hallgatni a műveket, és ha vonzónak, érdekesnek találjuk, egészen különleges asszociációs folyamatokat élhetünk át, hiszen „ezeknek a műveknek az ‘értékét’ az adja, hogy új utakra terelik a gondolkodást”– vallja a szerző.

A kompozíciókkal való ismerkedést Dinyés Dániel zeneszerző segíti, aki Kondort és műveit egyaránt jól ismeri. Közreműködik a Metrum Ensemble: Borbély László – zongora, Homoki Gábor – milanolo, Rumy Balázs – klarinét, Kéringer Dávid– klarinét, Rozmán Lajos – klarinét, Kántor Balázs – cselló, Schlanger Tamás – vibrafon, Rákóczy Anna – fuvola, Zászkaliczky András – oboa, Jankó Attila – fagott, Südi Bálint – kürt, művészeti vezető és karmester: Rozmán Lajos.

Promóció

Stream és színház

X
X