Papageno Radio
Intermezzo Díjat nyert a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm

Díjat nyert a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nagy sikerrel zárult október 17-én, szombat este az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál. A Szolnoki Galériában megrendezett ünnepélyes záró gálán részt vettek a filmszakma képviselői, a fesztivál díjait alkotók jelenlétében átadták át. A legjobb látványtervezésért járó díjat a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás nyerte el, a film látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki. A legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása kapta.  A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről,  Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című munkájával. 

Az Európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertes filmje a Festett madár a zsűri indoklása szerint meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk a film fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget. Második helyezett lett a lengyel Most hazudok című sci-fi, a fegyelmezett és feszesen felépített vizualitásáért díjazott alkotás látványtervezője Daria Dwornik. A harmadik díjat Ivan Ostrochovský szlovák filmrendező legújabb munkája, az osztrák-német koprodukcióban készült alkotás, a Szolgák kapta elegáns és pontos kompozícióiért. A különdíjat Vinnai Petra, az Éden című film látványtervezője vihette haza, aki a részletekben rejlő erő koherens, steril világot hozott létre.

A Képzőművészeti versenyprogram animációs kategóriájában Rófusz Ferenc: Az Utolsó vacsora című alkotása nyerte el Leonardo da Vinci híres művének animációs festményfilmként történő feldolgozásával, amelyben a kétezer éves szent titok eseményét megjelenítő falkép titokban megelevenedik. A második helyezett M. Tóth Géza: MATCHES című animációs rövidfilmje, amelyben az egyik legtermészetesebb  használati tárgy életre keltésével és a mesélő kisfiú tiszta és őszinte lényével azonosulva, könnyű szívvel társulunk a kreativitáshoz. Harmadik helyezett lett Klingl Béla: ReMake című alkotása. A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült film egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve, a születéstől az öregkorig, a halálig és talán még tovább. 

A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film kapta, amelyben a kortárs művész  az ősi észak-amerikai kultúra foszlányaira a jelen kultúrát táplálni képes forrásként tekint.

Egy rendkívül színes és termékeny kortárs zeneművész életpályáját sűríti portréfilmbe egy jubileum kapcsán a Péter Eötvös 75 című dokumentumfilm, amely a második helyezést érte el.

Megosztott harmadik helyezést kapott Gulyás János Manna című alkotása, amely mozaikszerű, mégis lebilincselő visszaemlékező film egy vagy inkább a Supka Magdolna művészettörténészről, valamint Gulyás Gyula Tóth György fotóművész életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmje, amelyben az  alkotó fotóira emlékeztető képek a filmművészet legszebb erényeit mutatják fel. A Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeti tagozatának díját Ulrich Gábor Dűne című filmje kapta, amely műfaját tekintve thriller, hullámzás a képzelet és a valóság között. 

A Diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című filmjével. A tízperces gang-odüsszeia, amelyből akár klasszikus burleszkfilm is lehetne: az apa-fiú páros fáradságos lépcsőmászása a régi családi tükörrel az új albérlet manzárdlakásába azonban inkább szívszorító családi dráma a generációs szakadékról és egy elszalasztott kapcsolatról. Második helyezett Marek Głuszczak: Close2U című filmje, két nemzedék közötti keserédes internetes randevú  története. Megosztott harmadik helyezést kapott Baranyi Benő: Anja című filmje, amely erőteljes látlelet a látványos külsőségek nélküli, hétköznapi rasszizmus különösen aktuális társadalmi problémájáról, valamint az Opál – rendezők: Marion Aknin, Basile Delille, Vincent Leclerc, Iliès Machou, Léopold Prengére – egy bájos és lenyűgöző képi világú komputer-animációs kisfilm egy alternatív ökológiai disztópiáról. 

A záróünnepségen megemlékeztek az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíjasáról is, amit a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, ügyvezető igazgatójának, „az utolsó bástya védelmezőjének” , Mikulás Ferencnek ítéltek oda.

TOVÁBBI DÍJAZOTTAK:

 

A Képzőművészeti zsűri különdíja: 

November1st – Rendező: Charlie Manton 


 

A Képzőművészeti zsűri elismerő oklevelei: 

Nekem közöm van a világhoz – Rendező: Mohi Sándor

A szörny és a művész – Rendező: Thibaut Bertrand: 

Új fauszti világ – Rendező:  Piero Passaro

 

Futó Tamás zsűritag különdíja: 

Papa –  Rendező: Bakos Fanni 

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az Európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a Képzőművészeti és a Diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban október 13-18. között.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel. 

Promóció

X
X