Papageno Radio
Intermezzo Egy francia ellenállóról szóló hősi eposz az év könyve Németországban

Egy francia ellenállóról szóló hősi eposz az év könyve Németországban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hazáját megszálló nácik ellen és a hazája által megszállt Algéria függetlenségéért is harcoló francia nőről szóló alkotást tüntettek ki a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjjal.

Anne Weber művének főszereplője élő személy, 97 éves, Dél-Franciaországban él. Egy irodalmi rendezvényen ismerkedett meg a szerzővel. Az első beszélgetést több találkozás követte, és a kapcsolatból idén augusztusra elkészült egy 208 oldalas elbeszélő költemény, Anette, ein Heldinnenepos (Anette, egy hősnői eposz) címmel.

A főszereplő Anette Beaumanoir élettörténete a szabadság-egyenlőség-testvériség hármas értékéért, az igazságért és függetlenségért folytatott harc története. Tele van súlyos csapásokkal, erőszakkal, börtönnel, árulással, de a szerző mindezt „szuverén mértéktartással és finom iróniával” tárja az olvasó elé – áll a zsűri indoklásában, amely szerint Anne Weber elbeszélésének ereje „vetekszik hősének erejével”, és munkája révén „az eposz ősi formája lélegzetelállítóan frissen cseng”.

A Német Könyvdíj a német könyvszakma csúcsszerve, a Börsenverein des Deutschen Buchhandels elismerése a megelőző egy év terméséből a legjobbnak ítélt német nyelvű regénynek. A 2005-ben alapított díjra német, osztrák és svájci kiadók pályázhatnak köteteikkel. Az idén több mint kétszáz alkotást neveztek. A tekintélyes kritikusokból álló zsűri az első lépésben egy húszas listát állít össze, majd a mezőnyt hat kötetre szűkíti. A díj 25 ezer euróval (9,12 millió forint) jár, a szűkített lista további öt alkotását 2500-2500 euróval jutalmazzák.

A díjat minden évben világ a legnagyobb könyvszakmai találkozója, a Frankfurti Könyvvásár kezdetének előestéjén adják át. A vásárt az idén a koronavírus-járvány miatt Frankfurtban megjelenő kiállítók és látogatók nélkül tartják meg, online rendezvények sorozatának formájában.

A Német Könyvdíjat a közelmúltban két alkalommal is magyar gyökerű szerző nyerte el: 2010-ben Abonyi-Nagy Melinda Svájcban élő, vajdasági magyar származású írónő Galambok röppennek föl című könyvével, 2013-ban pedig a soproni születésű, Berlinben élő Terézia Mora író, forgatókönyvíró és műfordító A szörnyeteg című, részben Magyarországon játszódó regényével.

Ide kapcsolódik:
Németország visszaad egy nácik által elhurcolt festményt Olaszországnak

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X