Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elárverezi Hockney-festményét a londoni Királyi Operaház

Elárverezi Hockney-festményét a londoni Királyi Operaház

Árverésre bocsátja David Hockney egy megrendelésre készített festményét a londoni Királyi Operaház a világjárvány miatti bevételkiesése ellensúlyozására.

- hirdetés -

Az októberi aukciót bonyolító Christie’s szerint a Sir David Webstert, az operaház egykori vezetőjét ábrázoló portré akár a 18 millió font (7,1 milliárd forint) leütési árat is elérheti – írja a BBC hírportálja. Alex Beard, az operaház jelenlegi vezérigazgatója szerint nehéz döntés volt, ám nem volt más lehetőségük a szervezet fennmaradásának biztosítására. A londoni intézmény bevételeinek jelentős hányadától elesett a márciusban életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. A Hockney-festmény árverése mellett az operaház jelentős létszámleépítésekre és adománygyűjtésekre készül, továbbá kölcsönért folyamodott a brit kormányhoz.

- hirdetés -

David Hockney: Sir David Webster portréja – forrás: wikipedia.org

Sir David Webster 1945 és 1970 között vezette a londoni Királyi Operaházat és kulcsszerepet játszott a Királyi Balett és a Királyi Opera társulatainak megalapításában. Hockneyt az 1970-es években, Webster leköszönése után bízták meg a portré elkészítésével, amely az elmúlt években a Covent Garden-i operaház falán lógott. A festmény profilból örökíti meg az egykori igazgatót, amint egy üvegtetejű dohányzóasztal előtt ül, az asztalon álló vázában rózsaszín tulipánok.

A Christie’s katalógusa szerint a portré az első a maroknyi megbízás közül, amelyet Hockney elvállalt. A brit festőművész ezután csak harminc évvel később fogadott el újra egy felkérést, akkor a National Portrait Gallery számára készített egy képet. Beard szerint a művészt értesítették a közelgő aukcióról. „Jó kapcsolatban vagyunk, de nem nagyon szereti, ha bármelyik képét elárverezik” – jegyezte meg az igazgató.

Ide kapcsolódik:
Virágzó fák festésével segít elszakadni a rossz hírektől David Hockney brit festőművész

A londoni Királyi Operaház júniusban nyitotta meg újra a kapuit egy közönség nélküli koncerttel, amelyet a televízióban, a rádióban és az interneten közvetítettek. Beard akkor elmondta, hogy sok más kulturális intézményhez hasonlóan az operaház is „példátlan anyagi nehézségekkel” küzd. Beard fizetése „jelentős mértékben” csökkent, míg Sir Antonio Pappano zenei igazgató teljes fizetéséről lemondott a vesztegzár idején.

Ide kapcsolódik:
Medencéket fest, képei milliárdokat érnek - David Hockney, az aukciók sztárja

Az intézmény a múlt héten bejelentette, hogy október végétől korlátozott számú balett- és operaelőadást fog tartani kis létszámú közönség előtt. A tervezett előadások között szerepel A diótörő, amely 1984 óta része az intézmény karácsonyi programjának.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.