Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Kovács Endre fotóművész

Elhunyt Kovács Endre fotóművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kovács Endre 1947-ben, Budapesten született. A középiskola után fényképészeti tanulmányokat folytatott, Petrás István tanítványa és a műtárgy fotózás területén szakosodott. A Magyar Nemzeti Galéria, valamint művészeti folyóiratok, könyvkiadók munkatársa volt. Abban az időszakban, 1966 és 1974 között a magyar avantgárd mozgalmak résztvevője, a Kassák Színház (a későbbi Squat Theatre) munkatársa, fotósa.

Fotóival különféle hazai és külföldi pályázatokon és kiállításokon vett részt. 1974-ben Svájcba emigrált és Lausanne-ban telepedett le. Felvételt nyert a Genfi Képzőművészeti Főiskolára (Ecole Supérieure d’Art Visuel), ahol 1980-ban diplomázott audiovizuális (film-video) szakon. Kisfilmeket készített, rendező és operatőr asszisztensként dolgozott Svájcban és Franciaországban. Fotós tevékenysége továbbra is a műtárgyfotózás és az egyéni képalkotás között váltakozott, így múzeumok, galériák és könyvkiadók munkatársa volt, egyéni műveit pedig kollektív és önálló kiállításokon mutatta be.

Feleségével, Kovács Judittal 1993-ban hazatértek Magyarországra és a Balaton mellett, Alsóörsön éltek. Filmes munkái által a Duna Televízióhoz kötődött. 2004-ben a Ludwig Múzeum önálló kiállítás keretében több mint 100 művét mutatta be. A Duna Televízió 2004-ben portréfilmet készített róla Emlékezés tükrei. Kovács Endre műhelyében címmel.

(Via Vár Ucca Műhely)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X