Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Hungarikum lehet Vitéz László figurájából

Hungarikum lehet Vitéz László figurájából

A Hungarikum Bizottság 2020. október 15-i döntése alapján Vitéz László és a Vitéz László-bábjáték felvételt nyert a Magyar Értéktárba, így ezentúl kiemelkedő nemzeti értéket képvisel.

Vitéz László népi bábfigura. Kinézetében, nyers humorával a nála régibb bábfigurára, Paprika Jancsira hasonlít. Ruhája piros, sapkája hegyes, a lábán csizma van, és Paprika Jancsihoz hasonlóan gyakran hordoz a kezében verekedésre alkalmas szerszámot, ami lehet egy nagy bot vagy egy palacsintasütő is, de néha eltúlzottan hatalmas méretű bunkósbot is hozzátartozott a báb felszereléséhez.

- hirdetés -

Kemény Henrik Vitéz Lászlója „Szervusztok, pajtikák” szavakkal kezdi az előadást – az egyéni köszönés a nagyszámú előadás és televíziós közvetítés után generációk számára idézi fel Vitéz László alakját és a bábjátékos Kemény Henrik nevét. A piros sapkás, az ördögöt mindig legyőző, a világ rendjét nagymamucikája palacsintasütőjével helyére állító fiatalember, Vitéz László ezentúl kiemelkedő nemzeti értéket képvisel.

Ausztriában és Németországban Vitéz Lászlóhoz hasonló, 19. századi eredetű népi bábfigura Kasperle, aki Vitéz Lászlóhoz hasonlóan bottal csépeli az ördögöt. Hasonló, de évszázadokkal régebbi alak a német Hanswurst. A bábfiguratípus őse a középkori Pulcinella lehet.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Barna Zsombor: „A többi meg jön majd úgyis élesben”

A Hungarikum Bizottság tanúsága szerint, a hungarikum mozgalomban való részvétel első feltétele, hogy egy közösség létrehozza a helyi értéktárát, és a feltáró-gyűjtő munka eredményeként bármely értékkel és minőséggel rendelkező dolog bekerül a helyi értéktárba. Ez azt jelenti, hogy azon a településen az a „dolog” a tulajdonságai alapján, a közösség döntésének köszönhetően értéknek számít. A helyi értéktár bizottság döntésével az értékké minősítés megtörténik. Kiderülhet, hogy az az érték az egész megyében értéknek számít. Ekkor a helyi értéktár bizottság előterjesztése alapján a megyei értéktár bizottság elé kerül a javaslat, és pozitív elbírálás esetén bekerül a megyei értéktárba. Ha nemcsak az adott település, nemcsak az adott megye, hanem egész Magyarország számára értéket képvisel, a megyei értéktár bizottság részéről a Hungarikum Bizottság elé érkezik a javaslat, és kerülhet be az adott helyi érték a kiemelt nemzeti értek sorába, a Magyar Értéktárba. Sőt, ha még az adott értékkel a világon bennünket – a magyar nemzet közösségét – is azonosítják, akkor egy újabb döntést követően a Hungarikumok Gyűjteménye soraiba is kerülhet.

Ide kapcsolódik:
Hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

(Via Vojtina Bábszínház Facebook-oldala, Wikipedia, Színház Online)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.