Papageno Radio
Intermezzo Nem fogja eltenni szem elől vitatott műtárgyait a londoni British Museum

Nem fogja eltenni szem elől vitatott műtárgyait a londoni British Museum

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A jövőben inkább kontextusba helyezve vagy új értelmezéssel ellátva fogják bemutatni a szóban forgó tárgyakat – közölte az intézmény a BBC-hez eljuttatott közleményében.

A bejelentést megelőzően a brit kormány levélben figyelmeztette a múzeumot és a szigetország több másik kulturális intézményét, köztük a Tate-galériákat, a National Portrait Gallery-t és a British Library-t is, hogy közpénzből működő intézményekként tartózkodniuk kellene az aktivizmus vagy a politika motiválta lépésektől. Oliver Dowden kulturális miniszter levelében, amelynek tartalma a The Sunday Telegraph birtokába került, megjegyzi, hogy az államilag támogatott múzeumok elveszíthetik az adófizetők támogatását, ha eltávolítanak bizonyos műtárgyakat. A kormány szerint „ezeknek a tárgyaknak az eltüntetése helyett meg kellene próbálni kontextusba helyezni őket vagy új értelmezést adni nekik olyan módon, hogy a nagyközönség tagjai a maguk teljességében ismerhessék meg őket”.

A BBC-hez eljuttatott közleményében a British Museum ennek megvalósítására tett ígéretet. A londoni múzeum a közelmúltban eltávolította alapítójának mellszobrát az egyik központi talapzatról azzal az indokkal, hogy Hans Sloane rabszolgatartó volt. Az intézmény azóta újra kiállította a mellszobrot, ám ezúttal olyan tárgyak kíséretében, amelyek megmutatják, hogy Sloane gyűjteménye a Brit Birodalom és a rabszolgatartás idejéből származik. Sloane orvos, műgyűjtő, tudós és jótevő volt, aki hitt abban, hogy mindenkinek joga van ingyenesen hozzáférni egy nemzeti múzeumi gyűjteményhez. Ugyanakkor rabszolgatartó is volt és a mellszobrának kiállítása számos másik műtárggyal együtt megmutatja korának összetettségét és kettősségét – mutatott rá a British Museum.

Ide kapcsolódik:
Kétmillió év, nyolcmillió tárgy – 260 éves a British Museum

(Via MTI)

Promóció

Stream és színház

X
X