Papageno Radio
Intermezzo Nemzetközi fesztiválon nyert fődíjat a Maladype Yvonne című előadása

Nemzetközi fesztiválon nyert fődíjat a Maladype Yvonne című előadása

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon Yvonne-előadásunk nyerte a kollektív színészi munkáért járó díjat, a közönségdíjat és a Grand Prix-t, a fesztivál zsűríjének fődíját, Gombrowicz kalapját!” – olvasható a társulat közösségi oldalán.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon Yvonne előadásunk nyerte a kollektív…

Közzétette: Maladype Színház/Theatre – 2020. október 17., szombat

A Maladype nyolc hónapnyi kényszerpihenő után indult vendégjátékra Lengyelországba. A társulat október 17-én mutatta be Yvonne című előadását a XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, Radomban. A nagymúltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít. Ebben az évben egyetlen külföldi színházi előadás a Maladype Yvonne-ja volt.

A Maladype társulata – a méltányosság jegyében megteremtett biztonságos utazás és bemutatkozás feltételei közepette – október 17-én, szombat este az egyhetes versenyprogram záró előadásaként a Jan Kochanowski nevét viselő Powszechny Színház nagyszínpadán mutatta be Witold Gombrowicz Yvonne című színdarabját, Balázs Zoltán rendezésében.

Az október 10-17. között megrendezésre kerülő nagy múltú fesztivált, amely az év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, idén a pandémiás helyzetre való tekintettel vegyes formában, online közvetítésekkel is szervezték. Míg a színház nézőterén – az egészségügyi szabályok betartásával – csak az ülőhelyek negyedét lehetett elfoglalni, a Maladype élőben közvetített előadását otthonaikban 1400 néző láthatta lengyel felirattal.

Yvonne – fotó: Toldy Miklós

A Nemzetközi Gombrowicz Fesztivál azért jött létre, hogy fórumot biztosítson az író művein alapuló lengyel és külföldi színházakban bemutatott rendhagyó előadások seregszemléjének. Malgorzata Potockának, a fesztivál újdonsült igazgatónőjének legfőbb célja, hogy az irányítása alatt megújuló nemzetközi fesztivál teret biztosítson a színházi szakma látókörét szélesítő alkotói kreativitásnak, a szerző életművét újraértelmező vitáknak, valamint a művészek új generációi által fokozatosan feltáruló Gombrowicz-i üzenetek modern színpadra alkalmazásának. Radomban idén nyolc színházi műhely mutatkozott be, amelyek előadásait szakmai zsűri értékelte. A fesztivál fővédnöke Rita Gombrowicz, az író özvegye.

A Gombrowicz kalapját mintázó fődíjat, a neves szobrászművész Marzenna Olszewska Balka alkotását, a zsűri elnöke, Jacek Wakar, színházi kritikus adta át, aki a Maladype társulatának háromszoros győzelmét a 20. század egyik legnagyobb drámaírójának, Witold Gombrowicz színházának teljesen új értelmezésével indokolta. Malgorzata Potocka, laudációjában a budapesti alkotóműhely színházi látásmódjának korszerűségét, a társulat színészeinek komplexen összehangolt munkáját és az új formákat kereső rendezői megoldások sokféle generációra ható eszköztárát emelte ki.

Az előadásról a társulat oldalán olvashat.

Balázs Zoltán, a darab rendezője a zárógálán nagy megtiszteltetésnek nevezte a radomi bemutatkozás lehetőségét, azt, hogy a társulat „Witold Gombrowicz országában szerepelhetett, annak a művésznek a hazájában, aki világszerte számtalan színházat megihletett”.

(Via Maladype)

Promóció

X
X