Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Aki elvállalja a lehetetlent is – A 70 éves Kútvölgyi Erzsébetet köszöntjük

Aki elvállalja a lehetetlent is – A 70 éves Kútvölgyi Erzsébetet köszöntjük

Kútvölgyi Erzsébet Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1950. november 14-én született Budapesten.

- hirdetés -

Édesapja Kútvölgyi István vasesztergályos, édesanyja Nagy Erzsébet könyvelő. Gyerekként gyermeksebész szeretett volna lenni.

- hirdetés -

Középiskolai tanulmányait a Fazekas Mihály Gimnázium matematika szakán végezte el. 1971 óta a Vígszínház tagja. 1973-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Vámos László osztályában. Később a főiskolán, rövid ideig, Vámos László mellett tanársegédként is dolgozott.

Tehetségére már főiskolás korában felfigyeltek. 1971-ben debütált az Ódry Színpadon Casilda szerepében A királyasszony lovagja című Victor Hugo műben. Filmben 1973-ban volt látható először, amely a Szeptember végén címet viselte. Színházi szerepei mellett több mint 40 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást, de portré- és ismeretterjesztő filmet is rendezett. Alakításait gyengéd líraiság és drámai erő jellemzi, ám a komikum és a groteszk ábrázolás sem idegen művészetétől.

1975-ben Varsányi Irén-emlékgyűrűt, 1977-ben Jászai Mari-díjat kapott. Ötször nyerte el az Ajtay Andor-emlékdíjat (1978, 1986, 1995, 1999, 2007). 1990-ben Érdemes Művész lett. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét kapta. Ugyanebben az évben nyerte el a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is. 2004-ben Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal tüntette ki a Vígszínház. 2008-ban Kossuth-díjat kapott.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.