Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Az örökösök eladnák, így múzeum lehet Pasolini utolsó lakhelyéből

Az örökösök eladnák, így múzeum lehet Pasolini utolsó lakhelyéből

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az olasz kulturális minisztérium megvásárolná és múzeummá alakítaná Pier Paolo Pasolini (1922-1975) utolsó lakhelyét, amely egy 42 méter magas, négyszögletű középkori torony Rómától északra, Chia település külterületén. Pasolini örökösei nem tudják vállalni a 12 ezer négyzetméteres birtok és a rajta emelkedő, 185 négyzetméter összalapterületű torony fenntartását,  amely egy 13. századi kastély maradványa, ezért 800 ezer euróért (288 millió forinté) eladnák. 

- hirdetés -

Pasolini 1970-ben vásárolta meg az építményt, ahova szívesen vonult vissza. Legendás filmjének, a Máté evangéliumának forgatása közben szeretett bele a magányosan álló toronyba, ami egyébként valaha olyan nemesi családok birtokában volt, mint az Orsinik vagy a Borghesék. Pasolini ebben az építményben írta Olaj című regényét és Lettere luterane (Lutheránus levelek) című művét is.

Pasolini a Chiaban található toronynál – forrás: Pinterest

A torony és környezete elképesztő a magasból:

Miután ismertté vált a Pasolini-birtok eladásának terve, a kulturális minisztérium jelezte, hogy nem szeretné, ha a helyet szállodává építenék át. Nem hivatalos értesülések szerint a torony Pasolini-múzeumként működne az állam tulajdonában.

Ide kapcsolódik:
Örökös támadások kereszttüzében – 45 éve hunyt el Pier Paolo Pasolini

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X