Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas költő

Elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas költő

Szőcs Géza költő, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója néhány napja került korházba koronavírus-fertőzéssel. 67 éves volt.

- hirdetés -

Szőcs Géza 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. Kolozsvárott a Babes-Bolyai Tudományegyetemen magyar-orosz szakos bölcsészdiplomát szerzett, az egyetemen egyik szerkesztője volt az Echinox című háromnyelvű diáklapnak.

- hirdetés -

1977-től az Igazság című lap munkatársa, a lap Fellegvár című ifjúsági mellékletének szerkesztője lett. Első verseskötete, az 1975-ben megjelent Te mentél át a vízen? egy csapásra nemzedéke és a romániai magyar költészet élvonalába emelte, az ezt követő Kilátótorony és környéke (1977), majd a Párbaj, avagy a huszonharmadik hóhullás (1979) már az egyetemes magyar irodalom körében is ismertté tették nevét.

Szőcs Géza verseiben egyre nyíltabban fogalmazta meg az elnyomatásban élő kisebbségi magyarság sorskérdéseit. 1979-ben a Herder-díjat elnyert Sütő András a díjjal járó lehetőségként őt jelölte ösztöndíjasnak, így egy évet Bécsben tölthetett. A hivatalos kiadványok egyre erőteljesebb cenzúrázása miatt csatlakozott a „második nyilvánosság” megteremtésére tett romániai kísérlethez, 1981-ben az Ellenpontok című szamizdat egyik szerkesztője lett.

Az Ellenpontok segített felhívni a figyelmet a romániai kisebbségek, elsősorban a magyarság tűrhetetlen helyzetére, memorandumot juttattak el a helsinki folyamat 1982-es madridi utótalálkozójához. A román államvédelmi hatóság, a Securitate többször letartóztatta, a kihallgatásokon súlyosan bántalmazták, sokáig állástalan volt. Az állandósult zaklatások miatt 1986-ban Svájcba távozott, ahol szabadúszó újságíró volt, 1989-ben a Szabad Európa Rádió budapesti irodájának megszervezését bízták rá. 1986-ban Budapesten adták ki A szélnek eresztett bábu, ugyanebben az évben Amerikában Az uniformis látogatása című kötetét, 1988-ban Kölnben jelent meg Kitömött utcák, hegedűk című prózatöredéke, 1989-ben látott napvilágot A sirálybőr cipő című verskötete.

1990 márciusában, a romániai forradalom után lemondva az emigrációban kiküzdött egzisztenciájáról visszatért Kolozsvárra és bekapcsolódott a magyarság politikai életébe. 1990 áprilisában megválasztották a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának, 1990-ben szenátorként és az RMDSZ frakcióvezetőjeként bekerült a bukaresti parlamentbe, 1991-től a párt alelnöke volt.

Az RMDSZ 1993. januári brassói kongresszusán megvált funkciójától, s bejelentette: a belső harcokat megelégelve nem vállal tisztséget, a szervezetből 1999-ben lépett ki. Ezután könyv- és lapkiadással foglalkozott, 1992-ben megalapította az Erdélyi Híradó nevű kiadót, amely többek közt megjelentette az Orient Expressz című politikai magazint és egy új magyar nyelvű erdélyi napilap próbaszámait. A Magyarországon is egyre gyakrabban megforduló Szőcs Géza 1993-tól kiadója és főszerkesztője volt A Dunánál című folyóiratnak, szerkesztő bizottsági tagja a Magyar Szemlének. 1996-2000 között a Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testületének, 2008-2010-ben a kuratórium elnökségének, 1996-98-ban a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete elnökségének volt a tagja. 2011. december 8-án a Magyar Pen Club elnökévé választották. A Kossuth-díjas költő 2012 óta látott el szaktanácsadói feladatokat a miniszterelnök mellett kulturális területen.

1986-ban Graves-díjjal, 1993-ban József Attila-díjjal tüntették ki, 1993-ban megkapta a Bethlen Gábor-díjat, 2006-ban a Magyar Művészetért Díjat, 2009-ben a bécsi Európai Akadémia nagydíját, 2015-ben Kossuth-díjat kapott.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.