Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Kulturális központot alakítanának ki a Kolozsvár főterén álló egykori New York Szállóból

Kulturális központot alakítanának ki a Kolozsvár főterén álló egykori New York Szállóból

Önkormányzati tulajdonba kerülhet a Kolozsvár főterén álló egykori New York szálló. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség azt javasolja: alakítsanak ki kulturális központot benne.

- hirdetés -

Kolozsvár egyik legpatinásabb épülete, amelynek földszintjén, a New York kávézóban egykor a város irodalmi élete zajlott, másfél évtizede áll kihasználatlanul. A szállodát egy Ioan Bene kolozsvári üzletember érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg hét évvel ezelőtt, azóta azonban az üzletembert adócsalásért letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ioan Bene Olaszországba menekült a büntetés végrehajtása elől, az olasz hatóságok viszont ez év nyarán őrizetbe vették.

- hirdetés -

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere újságírói kérdésre jelentette ki, hogy – ha eladó lesz az épület – a város élne az elővásárlási jogával. A kolozsvári román nyelvű sajtó korábban meglebegtette, hogy a magyar állam is érdeklődik az épület iránt. A kolozsvári alpolgármester szerint „a New York szálló megfelelő helyszín lehetne egy kulturális központ számára, a város szívében, ahol modern művészeti eszközökkel meg lehetne ragadni például a román-magyar együttélés kérdéseit”.

New York Szálloda – képeslap, Kolozsvár, 1900-as évek eleje – forrás: mandadb.hu

A New York szálló a város egykori neves főépítésze, Pákei Lajos tervei alapján épült 1893 és 1894 között. A 8500 négyzetméteres hasznos területű, négyszintes épületben egykor 105 szobás szálló, majd az 1950-es években egyetemi kollégium működött. Az épület az 1960-as évektől 2005-ig immár Continental szálló néven fogadta a vendégeket. Állapota a 2000-es évektől kezdődően fokozatosan leromlott, de tulajdonosa az elmúlt években a homlokzatot tataroztatta.

Ide kapcsolódik:
Kétszáz éves az intézményes zeneoktatás Kolozsváron

(Via MTI)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.