Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Meghalt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

Meghalt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mihály Tamás, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitárosa elhunyt” – olvasható az Omega Facebook-oldalán. A zenekar néhány napja billentyűsét, Benkő Lászlót vesztette el.

- hirdetés -

Mihály Tamás Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, zeneszerző, az Omega együttes korábbi tagja, Mihály András zeneszerző fia, Mauthner Anna brácsaművész unokaöccse 1947. szeptember 24-én született zenész családban, apja Mihály András, az operaház vezetője volt. Ő maga is klasszikus zenét tanult a zenei konzervatórium gordonka szakán.

- hirdetés -

Játszott a Scampolo és a Non-Stop együttesekben, majd 1967-ben Varsányi István helyére csatlakozott az Omegához. Az egyik próbára elhívta a konzervatóriumi ismerősét, Presser Gábort, aki kezdetben külsős zeneszerzőként komponált számukra dalokat, majd egy évvel később teljes jogú taggá lépett elő. Ők ketten voltak az együttes első képzett zenészei, nagyban hozzájárultak, hogy az Omega a magyar beategyüttesek élvonalába kerüljön.

Ide kapcsolódik:
„Velünk minden nap történt valami” – megjelent Presser Gábor első könyve

Mihály első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt. Ezen kívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható, mert az énekes Kóbor János nem tudott kiutazni Angliába a felvételre.

Koncerteken az eredetileg Presser Gábor énekével felvett Tízezer lépést szokta Kóborral duettben énekelni.

1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amin Liszt Ferenc és Richard Wagner műveit dolgozta fel. 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét komponálta.

2007-ben Artisjus-díj elismerést kapott. 2014-ben játszott utoljára az Omegával, bár távozását Kóbor János csak 2017 áprilisában erősítette meg. Mihály Tamás egy interjúban kijelentette, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén nem zárkózott volna el a közös munka újrakezdésétől.

Mihály Tamás 73 éves korában tüdőrák következtében vesztette életét.

(Via Index.hu, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.