Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Újabb körülményeket tártak fel Van Gogh híresen szélsőséges viselkedése kapcsán

Újabb körülményeket tártak fel Van Gogh híresen szélsőséges viselkedése kapcsán

A posztimpresszionista művész képei mellett arról is ismert, hogy levágta bal fülét egy vita hevében. Van Gogh az esetet „egyszerű őrült művészi rohamnak” nevezte, később pedig „mentális vagy idegi láznak” – írta a BBBC hírportálja.

- hirdetés -

Egy új holland kutatás azonban új megvilágításba helyezte ezt a bizonyos elmeállapotot. A Groningeni Egyetemi Orvosi Központ pszichiáterei van Gogh több száz levele és orvosi leletei alapján végezték a kutatást. A levelek többségének címzettje szeretett bátyja, Theo. A szakértők eredményeikről az International Journal of Bipolar Disorders című tudományos lapban számoltak be. Arra jutottak, hogy a művész két alkalommal is alkoholmegvonás miatti delíriumos rohamot élhetett át, miután levágta a fülét. Mivel azonban a páciens maga nem kérdezhető ki, a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeiket fenntartásokkal kell kezelni.

- hirdetés -

Van Goghról úgy vélik, többféle pszichiátriai betegségben szenvedett: valószínűleg bipoláris zavara és borderline személyiségzavara volt, a gyanított betegségekkel azonban sohasem diagnosztizálták. Az új kutatás szerint viszont valószínűleg nem volt skizofrén a holland festő, de rejtett epilepsziában szenvedhetett. Ebben az esetben a páciensnek nincsenek klasszikus rohamai, inkább viselkedési zavarai az agy mélyebben fekvő részeiben fennálló epileptikus aktivitás miatt. Az így kialakuló rohamok szorongást, téveszméket és hallucinációkat okoznak.

Ide kapcsolódik:
Lépjen be Vincent van Gogh szobájába – Galéria

Van Goghnál az epileptikus aktivitást okozhatta agyi károsodás, melyet az életvitele váltott ki. A nagymértékű alkoholfogyasztás, az alultápláltság, a rossz alvás és a szellemi kimerültség mind hozzájárulhattak ehhez a tudósok szerint. Mivel az ezek megállapításához szükséges vizsgálati módszerek akkoriban nem álltak rendelkezésre, nehéz bizonyítani ezeket az elméleteket. Willem Nolen, a kutatás egyik vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy van Gogh leveleiben akár „kisebbíthetett vagy megszépíthetett bizonyos dolgokat”. „Bár számos információt tartalmaznak, nem szabad elfelejtenünk, hogy nem egy orvosnak írta a leveleket, hanem családtagoknak és rokonoknak, hogy tájékoztassa, megnyugtassa őket, vagy hogy elintézzen valamit” – mondta Nolen.

Ide kapcsolódik:
Elárverezik Van Gogh és Gauguin egyetlen ismert, közösen írt levelét

Sokan van Gogh mentális egészségi problémáihoz kötik kreativitását és alkotásait, a szakértők szerint azonban ezek művészi képességeiből eredeztethetők, melyeket éveken át kemény munkával fejlesztett. Valójában pszichózissal terhelt időszakaiban alig dolgozott.

Van Gogh 1890. július 29-én, két nappal öngyilkossági kísérlete után halt meg.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!