Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo ZeneHorizont címmel új online sorozat ötvözi a film és a kortárs zene...

ZeneHorizont címmel új online sorozat ötvözi a film és a kortárs zene világát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

ZeneHorizont címmel indít új, online sorozatot a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyben a zenében rejlő történetek kelnek életre filmes formátumban. Ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel támogatja a BFT a kortárs zene szélesebb körű megértését, befogadását: kortárs klasszikus zenei műveket fedeznek fel egy új, vizuális szemszög által.

A ZeneHorizont sorozat célja, hogy új megközelítésben tekintsünk a kortárs zenére a kisfilmek vizualizációja által. A klasszikus zenét megjelenítő művészfilmek egyedi színfoltjai digitális világunknak, melyek segítenek megérteni, megismerni korunk zeneszerzőit.

- hirdetés -

A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei stúdióminőségben rögzítik a szerzett műveket, amelyekhez Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr, azaz az Ambient Pictures csapata jelenítik meg a művek által elmesélt történetet, annak vizuális élményét.

A sorozat első epizódjában Tiszai Péter zeneszerző Kötéltánc című művét filmesítették meg az alkotók. Tiszai Péter azon kevés zeneszerző egyike, aki autodidakta módon, különösebb zenei előképzettség nélkül alkot. Műveinél izgalmas felismerés, hogy egy „ösztönös” zeneszerző milyen módon fejezi ki magát a klasszikus zene eszközeivel. A szóló zongorára írott Kötéltánc című művét a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ zeneszerző pályázatára komponálta néhány évvel ezelőtt.

Ide kapcsolódik:
Nem félünk a kortárstól! – Rendhagyó videósorozattal jelentkezik a Papageno

Az alkotást Vida Mónika Ruth zongoraművész előadásában hallhatjuk a ZeneHorizont első epizódjában. A filmet Tóth Gabriella artista és Miguel Carlos előadóművész közreműködésével, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal és az Ambient Pictures csapatával közös együttműködésben hívta életre a Budapest Filharmóniai Társaság.

„Sokkal összetettebb világban élünk, ezért a mindenkori klasszikus zenének is új utakat kell keresnie. Büszkék vagyunk a Filharmóniai Társaság 167 éves múltjára, de a jövő már elsősorban a digitális térben lesz meghatározó. Meggyőződésünk, hogy úgy tudjuk a figyelmet a kortárs zene felé fordítani, ha összetett, komplex, nagyon magas színvonalú összművészeti produkciókat hozunk létre, melyek a zenére épülnek. Így meg tudjuk mutatni, hogy ma is születnek örökérvényű alkotások, melyek az egyetemes kultúra részei lesznek a jövőben. A digitális formában sokkal szélesebb körben tudjuk megismertetni a kortárs műveket, mintha csupán a koncerttermekben adnánk elő egy-egy művet, ahogyan ezt elődeink tették.” – nyilatkozta Tóth László a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

A ZeneHorizont második epizódjában Tiszai Péter vonósnégyesre írt Véletlen című művét mutatják be, amelyben Tőröcsik Franciska színésznő egy csellistát alakít. A premier decemberre várható, a film előzetese ide kattintva érhető el.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X