Papageno Radio
Intermezzo 82 évesen elhunyt Jutta Lampe német színésznő

82 évesen elhunyt Jutta Lampe német színésznő

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nyolcvankét éves korában december 2-án elhunyt Jutta Lampe német színésznő. Halálhírét egy nappal később a Berliner Schaubühne színház közölte, ahol a színésznő három évtizeden át dolgozott.

Mintegy 20 filmben is játszott, köztük Margarethe von Trotta rendező számos alkotásában. „Aki egyszer Jutta Lampét hallotta, soha nem felejtette el beszédének dallamosságát, azt az emlékezetes csípősséget, ahogyan a szöveget életre keltette” – olvasható a Schaubühne közleményében.

Lampe 1970 és 1999 között volt a színház tagja, olyan rendezőkkel dolgozott, mint Peter Zadek, Luc Bondy, Robert Wilson vagy Peter Stein. Legnagyobb sikerét a filmvásznon az 1981-ben bemutatott Ólomidő című filmben aratta, amelyben Gudrun Ensslinnek, a Vörös Hadsereg Frakció nevű német terrorcsoport alapítótagjának a testvérét alakította.

A Margarethe von Trotta rendezte többszörös díjnyertes film a terrorista és nővére bonyolult kapcsolatáról szól. Monika Gütters német kulturális miniszter az egyik legnagyobb német színésznőként méltatta Juttát. „A Schaubühne kimagasló társulatában az egyik legnagyobb volt” – írta.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X