Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 98 évesen elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész

98 évesen elhunyt Ivry Gitlis hegedűművész

Elhunyt Ivry Gitlis izraeli hegedűművész, az ENSZ korábbi jószolgálati nagykövete, a 20. századi klasszikus zene egyik legnagyobb alakja.

- hirdetés -

Ivry Gitlis 1922-ben született Haifában orosz zsidó családban, akik Ukrajna területéről költöztek Izraelbe. Hegedülni hatéves korában kezdett, és még jóval 90 felett is aktív maradt. Többek között George Enescu és Jacques Thibaud tanítványa volt. A II. világháború idején a brit hadianyag-gyárban dolgozott, majd később a brit hadsereg szórakoztató osztályán.

- hirdetés -

Játszott a legfontosabb zenekarokkal, többek között a New York-i Filharmonikusokkal, a Berlin Filharmonikusokkal, a Bécsi Filharmonikusokkal, a Philadelphia Filharmonikusokkal és az Izraeli Filharmonikusokkal.

Első lemezfelvétele, Alban Berg: „Le Concerto à La mémoire d’un ange” a Grand Pri du Disque-díjat is elnyerte Franciaországban. Bruno Maderna számára írta „Piece for Ivry” című darabját.

Az izraeli-palesztin megbékélés szószólója volt, 1990-ben ennek köszönhetőn nevezték ki az ENSZ jószolgálati nagykövetévé.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.