Papageno Radio
Intermezzo A British Museum listázza a veszélyeztetett mesterségeket

A British Museum listázza a veszélyeztetett mesterségeket

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A WWF (World Wild Fund) természetvédő szervezet veszélyeztetett állatfajokat összesítő listájának mintájára a British Museum a világ veszélyeztetett szakmáit gyűjti össze.

2018-ban indult az Afrikára, Ázsiára, Közép- és Dél-Amerikára, illetve Óceániára fókuszáló program, amelynek az a célja, hogy dokumentálja bizonyos, kihalás szélén álló szakmák tudásanyagát, és azokat a következő generációk is megismerjék. Egy 8,8 millió fontos (kb. 3,5 millárd forintos) adomány biztosítja azt, hogy a munka 2028-ig folytatódhat. A bárki számára hozzáférhető tudástárba eddig 24 országból kerültek fel különböző mesterségek, a szöveges leírásokat fotók, filmek, rajzok is illusztrálják. A projekt nem csupán néprajzosok, kulturális antropológusok kezdeményezéseit támogatja, hanem az érintett közösségeket is, hogy maguk rögzítsék a számukra fontos mesterségeket.

Ide kapcsolódik:
A British Museum attól is elzárkózik, hogy kölcsönadja Athénnak a Parthenon-frízeket

Az egyik idei projektben a dalai láma szabójának a munkáját dokumentálják, aki 1959 óta felel a száműzetésben élő tibeti vallási vezető ruháiért, és amellett, hogy a semmiből kellett neki rekonstruálni a Tibetben hagyott ceremoniális öltözékeket, meg kellett találnia azokat az anyagokat is, amelyeket a tradicionális textíliák helyett használhat. Szintén ebben az évben rögzítik a strucctojásból való gyöngykészítés folyamatát, ami a kenyai El Molo közösségben jellemző. A British Museum munkatársai arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy különleges, de az adott vidéken teljesen hétköznapi munkákat térképezzenek fel, ilyen volt tavaly egy szintén kenyai közösség méhészeti gyakorlata.

(The Art Newspaper)

Promóció

Stream és színház

X
X