Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A túlélésért küzd a New York-i Metropolitan Opera

A túlélésért küzd a New York-i Metropolitan Opera

A Metropolitan Opera március óta tart zárva, ennek következtében pedig bevételei komolyan megcsappantak. Az újranyitásig, hogy minimalizálja költségeit, a Met a színpadi műszak dolgozóinak fizetését csökkentené, ők azonban szakszervezetileg tiltakoznak ez ellen. Az operaház ennél fogva azt tervezi, hogy kizárja az épletből a díszletmunkásokat. A szakszervezet azzal vádolja az intézmény vezetését, hogy előnyt akar kovácsolni a helyzetből.

- hirdetés -

Az intézmény áprilisban fizetés nélküli szabadságra küldte legtöbb munkatársát, most pedig azt az ajánlatott tette, hogy dolgozóinak heti 1500 dollárt fizetne, ha a műszakot képviselő, kb. 300 tagot magába foglaló szakszervezet beleegyezik abba, hogy a Met 30%-kal csökkentse a béreket addig, amíg az intézmény ismét lábraáll, utána pedig csak 15%-kal kapnának kevesebb fizetést a munkások az eddiginél. Mivel nem sikerült egyezségre jutnia a két félnek, a színpadi műszak mostantól nem léphet be az épületbe, ami azt eredményezi, hogy más munkakörökben sem fogják tudni többen elvégezni a feladataikat. A szakszervezeti elnök egyébként beleegyezett volna egy kisebb mértékű csökkentésbe, de az igazgatóság elutasította a javaslatát, mivel úgy nem oldódnak meg a Met jelenlegi problémái. A zenekari tagokat képviselő szakszervezet elítélte a díszletmunkások kizárását, akik nélkül az intézmény nem tud működni.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A Metropolitan Opera lefújta idei évada összes fennmaradó programját

Több amerikai művészeti intézmény megegyezett viszont a fizetéscsökkentésről a zenészeket képviselő szakszervezetekkel, így például a Boston Symphony Orchestra és a New York Philharmonic zenészei is elfogadták a visszafogottabb bérezést, írja a New York Times.  A csökkentés itt 25 %-os lesz 2023. augusztus végéig, aztán 2024. szeptemberéig a fizetések fokozatosan emelkednek majd, azonban a juttatások még így is alacsonyabbak lesznek, mint a járvány előtt. Az intézmények viszot összesen 20 millió dollárt takarítanak meg így. A zenészek egyébként május óta csak alapfizetésük 75 %-át kapják.

A Met költségeinek kétharmada, 200 millió dollár, azaz kb. 60 milliárd forint csak a munkaerő finanszírozására esik. 2019-ben az egy színpadi dolgozóra eső bruttó éves költség 260 000 dollár volt, ami kb. 78 millió forintnak felel meg.

(Via The New York Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!