Papageno Radio
Intermezzo Aki az Oscar-gála helyett inkább klarinétozik - 85 éves Woody Allen

Aki az Oscar-gála helyett inkább klarinétozik – 85 éves Woody Allen

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kétségtelen, hogy Woody Allen az egyik legkarakteresebb figurája a kortárs filmiparnak, akinek páratlan humora hozta meg világszerte elsöprő sikerét. Az amerikai író, színész, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer a mai napon ünnepli 85. születésnapját, melynek apropójából összegyűjtöttünk pár izgalmas tényt életéből.

Allan Stewart Konigsberg néven viszonylag jómódú, brooklyni kispolgár zsidó családban jött a világra. Hároméves korában szeretett bele a moziba, amikor anyjával látta a Disney-féle Hófehérke és a hét törpét. Az iskolában átlagos diák volt: rajongott a képregényekért, a sportért, imádta a jazzt és a mozit, sajátos humoráért társai szórakoztatónak találták.

Allen Stewart Konigsberg tizenhat éves korában ragasztotta magára a Woody Allen nevet, ami alatt különféle ügynökségeknek küldözgette humoros írásait, melyek nem mellesleg már akkor elég nagy sikert hoztak számára. Az ötvenes évektől kezdve hollywoodi tévécsatornák műsorainak írt darabokat, 1957-ben pedig elnyerte első Emmy-díját.

Később a stand-up comedyvel is foglalkozott, a hatvanas években ötletgyártó volt egy kandikamerás műsorban, de egy felkérés mégis a mozi felé sodorta. Charles K. Feldman bízta meg a Mi újság cicamica? című film forgatókönyvének megírásával, mely óriási kasszasikert aratott.

Ide kapcsolódik:
Önéletrajzi könyvvel jelentkezik Woody Allen

Pár évre rá megrendezte első filmjét, a Fogd a pénzt és fuss!-t, innentől kezdve pedig szinte nem telt el év úgy, hogy ne nézhettünk volna meg egy új Woody Allen-filmet a mozivásznakon. Az életrajzi ihletésű nagy klasszikusok (Annie Hall, Manhattan, Hannah és nővérei) után is szórakoztató,  őszinte, gazdag és szellemes vígjátékokat írt és rendezett. Filmjeiben gyakran visszatérő téma a szerelem, a szex, az emberi kapcsolatok, az élet értelme, a halál, a depresszió, az entiszemitizmus, az amerikai értelmiségi réteg és a művészvilág. A Játszd újra, Sam! az egyik legszemélyesebb vallomása a nőkhöz fűződő, meglehetősen ambivalens viszonyáról.

Szívesen szerepeltette Sean Pennt, Helen Huntot, Scarlett Johanssont. (Match Point, Füles, Kasszandra álma, Vicky Cristina Barcelona, Éjfélkor Párizsban, Rómának szeretettel, Blue Jasmine). Az utóbbi időben készült alkotásaiban szinte kivétel nélkül a jó történet, jó forgatókönyv, kiváló párbeszédek és színészvezetés mutatkozott meg.

A rengeteg alkotása közül az Annie Hall érte el a legnagyobb sikereket, melyért megkapta a legjobb forgatókönyvért és a legjobb rendezésért járó Oscar-díjat is. Közismert legenda, hogy a díjátadó estéjén Woody Allen egy New York-i klubban klarinétozott.

A filmrendező egészen fiatal kora óta jazz rajongó, nem csoda, hogy filmjei jelentős hányadában jazz szól, de még szabadijedében is szinte hivatásszerűen foglalkozik a zenével. 2019-ben operarendezőként debütált a milánói Scalában.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X