Papageno Radio
Intermezzo Emléktáblát kapott Horváth Ádám rendező

Emléktáblát kapott Horváth Ádám rendező

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A televíziózás napja alkalmából állítottak emléktáblát Horváth Ádám Kossuth-díjas rendezőnek a Szent István park 19. szám alatti ház falán. A koszorúzáson megjelent Csűrös Karola, Horváth Ádám özvegye.

Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas tévérendező, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész, 2002-tőlben kapta meg a XIII. kerület díszpolgári címét.

1957-ben került a Magyar Televízióhoz külsősként, majd a televízió munkatársa, 1959-től pedig rendező. Munka mellett végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ahol 1965-ben kapott diplomát. 1967-től a Magyar Televízió művészeti főosztályának vezető rendezője lett, 1967-ben BBC-, 1968-ban RAI-ösztöndíjas volt, ugyanebben az évben kezdett tanítani a főiskolán televíziós rendezést.

1963-ban ő készítette az első televíziós portréfilmet Székely Mihályról, s ő volt az első színes adás rendezője is 1969. április 5-én. 1983-tól a Magyar Televízió főrendezője és egyetemi tanár, 1990-ben a tévé elnökségének tagja, 1994-95-ben az MTV elnöke volt. 1993-tól a főiskolán a szerkesztő-műsorvezető-riporter szak vezetője, 1994-től nyolc évig rektorhelyettes, 2005-től emeritus professzor volt.

A több mint negyven televíziós év alatt háromezernél is több műsort rendezett, s szinte minden műfajban dolgozott. Talán a legismertebb és legnépszerűbb munkája az első magyar teleregény, a Szomszédok, amelynél először hat adásra kérték fel, végül háromszázharminckét rész készült. Főbb rendezései közé tartozik még a Háry János, a Psalmus Hungaricus, A fából faragott királyfi, Verdi Rigolettója. Nevéhez fűződik számtalan komolyzenei műsor és koncert, valamint 1989. június 16-án Nagy Imre újratemetésének televíziós rendezése. Horváth Ádám 2019. június 19-én hunyt el.

Promóció

X
X