Papageno Radio
Intermezzo Két 15. századi, nácik által ellopott festmény kerül vissza Lengyelországba

Két 15. századi, nácik által ellopott festmény kerül vissza Lengyelországba

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Pontevedrai Múzeum igazgatója bejelentette, hogy visszaadnak Lengyelországnak két olyan 15. századi festményt, amelyeket a második világháborúban loptak el a nácik. Dirk Bouts flamand festő két művéről van szó: a Dolorosa (Fájdalmas Szűzanya) és az Ecce Homo (Íme az ember) diptichont alkotnak.

Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család – egy régi és befolyásos lengyel hercegi család – gyűjteményének örököse megpróbálta elrejteni a festményeket egy múzeum alagsorában, de enekülés közben letartóztatták, felfedezték a műalkotásokat is, és a legértékesebbeket magukkal vitték.

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból, majd 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, itt vásárolta meg őket a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez, eredetileg a magángyűjteménye számára. 1994-ben aztán a Pontevedrai Múzeum megvette tőle a képeket. Az igazgató szerint az intézmény korábban nem tudott a képek eredetéről. Azt mondta: örül, hogy hozzájárulhat egy „történelmi jóvátételhez”.

Mielőtt a két festményt visszavinnék Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amely a háborúkban elkobzott műalkotásokról szól.

(Via Telex)

- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -

X
X