Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Még három napig tart a Független Előadó-művészeti Szövetség adománygyűjtő kampánya

Még három napig tart a Független Előadó-művészeti Szövetség adománygyűjtő kampánya

Január 2-ig tart a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) adománygyűjtő kampánya, amelyhez akár egy színház- vagy koncertjegy árával is hozzá lehet járulni. A cél az, hogy 1 millió forintot összegyűjtsenek, és ebből a független előadó-művészeti területen dolgozó művészek és a háttérben dolgozó munkatársakat támogassák. 

- hirdetés -

2020. november 11-től ismét bezártak a színházak, a független előadó-művészeti területen dolgozó művészek és a háttérben dolgozó munkatársak többsége vállalkozóként újra bevétel nélkül maradt. Egyik napról a másikra.

- hirdetés -

A járvány őszi belobbanása, majd a színházak bezárása a tavaszihoz hasonló helyzetet teremtett: nincs előadás, nincs bevétel, és ezúttal kedvezmények sincsenek. A Kormány által eddig meghirdetett járulékmentesség a munkájukat átmenetileg elvesztő vállalkozókat nem érinti.

A FESZ a második hullámban a független színházaknál és táncegyütteseknél dolgozó munkatársak, művészek és a háttérben dolgozó műszaki, adminisztratív, nézőtéri feladatot ellátó munkatársak támogatása érdekében várja a támogatást.

Mivel az előadó-művészeti területen dolgozók jelentős része szabadúszó, illetve – mert ez sokszor nem döntés kérdése – kényszervállalkozó, akiknek nincs havi fix fizetése. A jövedelmük az általuk teljesített előadásoktól, feladatoktól függ: ha nincs előadás, nincs gázsi.

A kulturális intézmények bezárása a teljes előadó-művészeti területen azonnali hatással járt: nincsenek előadások, elmaradnak a próbák, lemondják a projekteket. Az előadások streamelése sokak számára, különösen a saját hellyel nem rendelkező független társulatok esetében nem megoldható.

Az összegyűlt adományokból a forrás erejéig szociális támogatást nyújtanak az érintettek megélhetési kiadásaira. Az igénylés feltételeit és menetét, a döntéshozatali mechanizmust és a kurátorok személyét, valamint az adományozással kapcsolatos beszámolókat (kifizetett adományok összege, az adományban részesülők száma időszakonként) a FESZ Segélyalap honlapján teszik közzé.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.