Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Megjelent a Magashegyi Underground Titkos életem című új albuma

Megjelent a Magashegyi Underground Titkos életem című új albuma

„Titkos életem” címmel jelenik meg december 25-én a Magashegyi Underground negyedik nagylemeze. A teljes egészében Tóth Krisztina verseire épülő anyag a zenekar eddigi legegységesebb, legérzékenyebb, legmélyebbre kalandozó, legtöbbet kockáztató anyaga – igazi felnőtt lemez, a szó legpozitívabb értelmében. Három dalban pedig ismét hallhatjuk Beck Zolit, a 30Y frontemberét is.

- hirdetés -

Csaknem három éves alkotói folyamat zárult le a lemez megjelenésével. 2018 első hónapjaiban kereste meg a Magashegyi Underground csapata Tóth Krisztinát egy közös előadás gondolatával. A Müpa színpadán bemutatott „Holdfényváros – Akusztikus irodalmi kaland” című előadásra el is készültek az első dalok, amelyek olyan jól sikerültek, hogy érezhető volt, itt nem egyszeri kalandról lesz szó. Még abban az évben két dalt is felhasználtak közülük Remixek című elektronikus EP-jükre.

- hirdetés -

„Rengeteg leülepedett öröm, bánat, kondenzált tapasztalat szól ezekben a dalokban. Az embernek olyan érzése támad, mintha eleve dalszöveget írt volna. Természetesen szól együtt dallam és szöveg, úgy simulnak össze, mint a gyümölcs és a héj. Hálás vagyok a dalokért!” – nyilatkozta Tóth Krisztina a szövegekről és a közös munka szinergiájáról.

2019 tavaszán jelent meg az első videóklip az anyaghoz „A te neved” című dalhoz, amely melankolikus hangvétele ellenére sokszor szerepelt a csapat koncertprogramjában:

A második videóklip már a koronavírus járvány első hulláma alatt jelent meg: a sötét tónusú vonósokkal kísért Beszélek sorai alatt a kiüresedett Budapestet látjuk, amelynek hangulata tökéletesen passzol a dalhoz:

„A Titkos életem befelé forduló lemez, olyan, amilyen ez az év is volt” – erősít rá a párhuzamra Krisztina. „Melankolikus, a részletek szépségén elidőző dalok születtek, amelyek bélelt, félhomályos, puha menedéket nyújtanak.”

Természetesen nem maradhatott ki az album munkálataiból a csapat régi „harcostársa”, Beck Zoli sem, akinek szintén közismert a költészethez való vonzódása (a Rájátszás állandó fellépője, stb.) Krisztinával ő is régi barátságot ápol. „Vannak fontos versek, olyanok, amiket nem csupán olvasni, szavalni, de énekelni is kell” – mesélt az együttműködésről Zoli. „Örülök, hogy néhányat elénekelhettem Bibivel ezek közül.” Kettejük duettjei vissza-visszatérő szigetei a zenekar életművének, a második Magashegyi lemez óta minden lemezükre jutott belőlük. „A Somnivore felelgetős soraiban, ahol Zoli és Bíborka válaszolgatnak egymásnak, benne van a szerelem minden fájdalma. Aki valaha volt már reménytelenül szerelmes, az ismeri ezt a nyugtalan téblábolást” – meséli Krisztina. „Rácsodálkoztam ezekre a régi versekre: olyan ismerősek, és mégis olyan újak, annyi új árnyalat színezi őket!”

Beck Zoli

Az album, amelynek érzékeny, sokszínű hangszerelését és produceri munkálatait Toldi Miklós, a zenekar multiinstrumentalista dobosa és dalszerzője végezte, december 25-től érhető el digitálisan, a csapat tervei szerint azonban 2021 során fizikai formátumban is megjelenik. Ha minden jól megy, bakeliten is.

Tóth Krisztina – fotó: Emmer László

Zárszóként álljon itt Tóth Krisztina ajánlása: „Micsoda év volt, te jó ég, de milyen gyönyörűen ér véget mégis ezzel a lemezzel! Hallgatjuk, dúdoljuk, és egyszer csak tavasz lesz majd, visszakapjuk a régi életünket, a nem titkosat, és visszük tovább belül mindezt, amit átéltünk.”

Az album Spotify-on ide kattintva, YouTube-on pedig ezen a linken érhető el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.