Papageno Radio
Intermezzo Nagyszabású ünnepséggel készülnek a Royal Albert Hall 150. évfordulójára

Nagyszabású ünnepséggel készülnek a Royal Albert Hall 150. évfordulójára

Jövőre ünneplik a londoni Royal Albert Hall 150. évfordulóját. A március 29-i születésnapi koncerten számos híresség fellép.

A pandémia elleni védekezés szigorú szabályai miatt a Kensington negyedben álló intézményt idén 18 millió fontos (7 milliárd forintos) veszteség érte, továbbá 6,5 millió fontot (2,5 milliárd forintot) kellett visszafizetnie, hogy megtérítse a megvásárolt jegyek árát. Az intézmény nehéz helyzete ellenére Craig Hassall, a Royal Albert Hall vezérigazgatója leszögezte, hogy a 150. évfordulós megemlékezésre teljes erőbevetéssel készülnek.

A Royal Albert Hallt 1871-ben Viktória királynő nyitotta meg. Az épületet a királynő néhai férjéről, Albert hercegről nevezték el. Számtalan rendezvénynek és előadásnak adott és ad otthont, köztük a BBC Proms koncertjeinek, az 1968-as Eurovíziós Dalfesztiválnak, filmpremiereknek és teniszversenyeknek is. A brit politikai és társadalmi életben is szerepet kapott, falai között felszólalt Winston Churchill, a dalai láma, Nelson Mandela és a királyi család.

Idén az intézmény zömmel zárva maradt, ami először fordult elő történetében azóta, hogy a 2. világháborúban bombázták.

A március 29-i évfordulós koncerten többek között fellép a Brit Nemzeti Ifjúsági Kórus és számos sztárfellépő. Az előadók között lesz Patti Smith, John Legend, Brian Wilson, Alfie Boe, Eric Clapton és Tinie Tempah. A 2021-ben egész évben zajló évfordulós rendezvénysorozat keretében egyebek mellett Journeys címmel egyhetes fesztivállal emlékeznek meg az elmúlt 150 év bevándorlóinak életéről és életművéről. A Királyi Filharmonikus Zenekar pedig egy sor koncerttel ünnepli saját 75. születésnapját.

Előadás a Royal Albert Hallban – forrás: royalalberthall.com

A 150. évfordulót a Királyi Pénzverdében készült 5 fontos emlékérme is megörökíti, továbbá a királynő előszavával készült könyv, amely a Hall történetét mutatja be. Az előszó közzétett részletében II. Erzsébet felidézte „rendkívüli látásmódú” ükapja emlékét, a művészetek és kultúra iránti szenvedélyét, amelyben Viktória királynővel osztozott. A királynő arról is írt, hogy 1953 óta a Royal Albert Hall védnöke, családja és maga is számos eseményen jelen volt, amelyet falai között rendeztek meg.

II. Erzsébetet köszöntik a Royal Albert Hallban – forrás: facebook.com/royalalberthall

„Amint elkezdi a következő 150 évét, remélem, hogy a Royal Albert Hall továbbra is virágozni fog, és még sok embernek nyílik lehetősége arra, hogy személyes élményeket szerezzen erről a csodálatos épületről” – fogalmazott II. Erzsébet.

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!