Papageno Radio
Intermezzo Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet kapott a Zeneakadémia hallgatóinak együttese

Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet kapott a Zeneakadémia hallgatóinak együttese

Az emberi erőforrások minisztere minapi döntésének értelmében 2021. január elsejétől viseli a kitüntető címet a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara.

Az elismerést 2001-ben alapította a kormányzat, egy-egy zenekar három éven át minősül Nemzeti Ifjúsági Zenekarnak. Az adott együttes működését a tárca évente megkötendő szerződés szerint támogatja. A cím első birtokosa a Danubia Zenekar volt, az elmúlt években pedig mások mellett a Zuglói Filharmónia és az Anima Musicae Kamarazenekar is viselhette.

Hatalmas megtiszteltetésnek és örömnek nevezi a cím elnyerését Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Mint elmondja, a Zeneakadémián az oktatás elválaszthatatlan része a tehetségek színpadi képzése, ezért fontos szerep hárul az intézmény növendékeiből álló szimfonikus zenekarra. „Hallgatóink veszik majd át a stafétabotot, belőlük válhatnak a jövő világsztárjai. Kiemelt feladatunknak tekintjük a tehetséggondozást, ezért a színpadi fellépés, az együttesben muzsikálás jó gyakorlat és felkészítés a diákoknak” – teszi hozzá. Arra is emlékeztet, hogy nem véletlenül szerepel a világ legjobb művészeti egyetemei között a Zeneakadémia: egyedülállóvá és nemzetközi összehasonlításban is vonzóvá teszi az intézményt, hogy a diákok világsztárokkal együtt lépnek fel.

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, illetve Kamarazenekara az intézményben
tanuló, kiemelkedő tehetségű hallgatókból áll, így folyamatosan változnak tagjai. Olyan
világhírű külföldi és magyar művészekkel dolgozott már az együttes, mint Dennis
Russell Davies, David Fray, Hamar Zsolt, Kobajasi Kenicsiró, a néhai Kocsis Zoltán,
Kovács János, Pinchas Steinberg, Rolla János, Takács-Nagy Gábor, Vajda Gergely és
Vashegyi György.

Ménesi Gergely

Ménesi Gergely karmester, az együttes állandó vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszékének adjunktusa fontos állomásnak tartja a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar cím elnyerését. „A Zeneakadémia professzorainak és tanárainak tehetséggondozó tevékenysége, az én betanító- és szervezőmunkám, illetve a meghívott sztárvendégek hatása segíti hallgatóinkat az előadóművésszé válásban” – mutat rá a zenekar jelentőségére. A közeljövő terveiről úgy tájékoztat: ha a járványhelyzet engedi, 2021. március 25-én Bartók-műsort játszik a zenekar Keller András vezényletével, majd április 11-én Liszt Ideálok című szimfonikus költeményét adja elő Ménesi Gergely dirigálásával és Via Crucis című passióját Somos Csaba irányításával, május 15-én pedig Gilbert Varga vezényli az együttest.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!