Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 5 érdekesség A hattyúk taváról

5 érdekesség A hattyúk taváról

Csajkovszkij balettje nemcsak a szerző legismertebb művei közé tartozik, hanem a balettirodalom egyik leggyakrabban játszott darabja is. A hattyúk tavát 1877. március 4-én mutatták be Moszkvában, majd átdolgozott formában 1895. január 27-én állították színpadra a szentpétervári Mariinszkij Színházban.

  1. A mű Csajkovszkij első alkotása volt a balett műfajában. A hattyúk tava után még két, szintén mesei témájú balettet komponált: a Csipkerózsikát és A diótörőt.

Ide kapcsolódik:
Kicsoda Sugar Plum Fairy? – A diótörő édességeinek nyomába eredtünk

- hirdetés -

2. A szövegkönyvet a moszkvai Nagyszínház egykori műsorfelügyelője, későbbi igazgatója, Vladimir Begicsev és egyik fiatal táncosa, Vaszilij Gelcer dolgozta ki egy régi orosz népmese alapján.

3. A hattyúk tava sem a közönség, sem a kritikusok tetszését nem nyerte el a moszkvai bemutatón. Egyhangú és rosszalló kritikák születtek a díszletet, a táncosokat és a zenét illetően is.

Ide kapcsolódik:
A tütü rövid története

4. A mű érdekessége és nehézsége is abban rejlik, hogy minden előadás során ugyanaz a balerina játssza a két női főszereplőt, Odett-tet és Odiliát.

5. Magyarországon 1951-ben mutatták be a darabot Aszaf Messzerer koreográfiájával, aki a moszkvai Nagyszínház kiváló klasszikus táncosa, majd koreográfusa volt.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X