Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A halhatatlan „csekélyértelmű medvebocs” figurájának megteremtője – 139 éve született A....

A halhatatlan „csekélyértelmű medvebocs” figurájának megteremtője – 139 éve született A. A. Milne

Alan Alexander Milne skót felmenőkkel rendelkező angol író a Micimackó című könyv szerzőjeként vált ismertté a világon. London Kilburn városrészében született 1882. január 18-án, és ott is nőtt fel. 

- hirdetés -

Abba a magániskolába járt, amelyet édesapja vezetett, és amelynek egyik tanára a neves angol író, H. G. Wells volt. Később ösztöndíjasként matematikát tanult a Cambridge-i Egyetemen, ekkor kezdett dolgozni a Granta nevű egyetemi lapnál is, majd úgy döntött, hogy író lesz. 1905-ben jelent meg első regénye, a Lovers in London, amelyet H. G. Wells tanácsára írt. (Milne nem igazán szerette ezt a művét, ezért az 1910-ben kiadott, a Punch-ban megjelent írásait összegyűjtő The Day’s Play című kötetét tekintette első könyvének.)

Cikkeket küldött különböző lapoknak többek között a Punch nevű brit szatirikus magazinnak is, ahol később felkérésre sorozata jelent meg, és amelynek 1906 – 1914 között segédszerkesztője lett.

- hirdetés -

Számos humoros esszét, színdarabot és regényt írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették. Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amely fiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin (magyar fordításban Róbert Gida). Az „igazi” Micimackó egyébként egy valódi, Winnipeg nevű medvéről kapta nevét, akit Kanadából hoztak Nagy-Britanniába, és akit Milne gyakran látogatott fiával az állatkertben. A medve élettörténete nem mindennapi: az első világháborúban részt vevő egyik kanadai zászlóalj, a Királyi Winnipeg Gyalogezred kabalaállataként került Nagy-Britanniába.

1913-ban vette el feleségül Dorothy De Selincourtot, akivel egy közös gyermekük, Christopher Robin (1920-1996) született.

A mű gyakorlatilag két önálló regényt takar: a Micimackót (1926) és a Micimackó kuckóját (1928). A két mű Karinthy Frigyes műfordításában lett a magyar nyelvű irodalom szerves része.

A magyar nyersfordítást Karinthy Frigyes testvére, Karinthy Emília készítette, aki több idegen nyelven beszélt anyanyelvi szinten. Karinthy Frigyes ezután formába öntötte és jelentősen át is dolgozta a szöveget, mely 1935-ben jelent meg Magyarországon. A Micimackó nevet az Emília keresztnév becézéséből kölcsönözte a fordító.

A. A. Milne – forrás: Wikipedia

A Micimackó hatalmas sikere inkább teher volt Milne számára, mint öröm. Saját írói célja ugyanis az volt, hogy arról írjon, amiről csak szeretne, és ezt a későbbiekben már nem látta igazán megvalósíthatónak.

Milne két további, gyermekverseket tartalmazó könyvet is írt: Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk, amelyek között számos vers akad Micimackóról (1926). Mind a négy kötetet E. H. Shepard illusztrálta. A történetek színhelye az angliai Kelet-Sussex megyében lévő Ashdown-erdőn alapul.

Micimackó, aki Medveczky Medve, M. B. (Malacka Barátja), Ny. B. (Nyuszi Barátja), É. S. F. (Északi-sark Felfedezője), F. F. F. (Füles Farkának Felfedezője) és ugyanennek megvigasztalója néven is ismert, egy szerény „csekélyértelmű medvebocs”, aki igen szeret verseket költeni és mézet enni. Legjobb barátja egy Malacka nevű malacka, aki nem különösebben bátor. A Százholdas Pagonyban élnek sok más szereplővel együtt.

Milne fiának, Christopher Robinnak eredeti játékai, középen Micimackó – forrás: Wikipedia

Meglepő módon apa és fiú a Micimackón túl, a valóságban igen fagyos viszonyt ápolt egymással. Nehéz elhinni, hogy Róbert Gida, azaz Christopher Robin Milne számára nem sok örömöt okozott akaratlan modellszerepe. Róbert Gidának elsősorban az fájt, hogy az apja által az ő gyermekkoráról lefestett idill ugyanúgy a képzelet szülötte volt, mint Malacka, Füles, Bagoly és a többiek bájos világa. Christopher Robin alig találkozott szüleivel, a velük ápolt kapcsolat formális, hideg légkörű látogatásokban, szótlan vasárnapi ebédekben merült ki, ideje nagy részét a nevelő kisasszony felügyelete alatt, majd a bentlakásos iskolában töltötte.

A.A. Milne és fia, Christopher Robin – fotó: Babelio, forrás: cultura.hu

A.A. Milne még 1925-ben vidéki házat vásárolt Sussexben, és ide vonult vissza 1952-ben, egy agyműtétet követően, mozgássérült állapotban. 1956. január 31-én halt meg.

1977-ben a Disney kiadta a Micimackó kalandjai című, egész estét kitöltő animációs filmet, melyben egy új szereplő, az Ürge is színre lépett. Ez a film három epizódot mutat be: Micimackó és a méhecskék fája (1966, 25’), Micimackó viharos napja (1968, 24’), Micimackó és a Tigris (1974, 24’). 1983-ban egy negyedik rövidfilm jelent meg, Micimackó és Füles nagy napja címmel.

 

Micimackó kalandjai című filmet 1997-ben a Micimackó visszatér, 2002-ben pedig a Micimackó: Boldog Új Mackóévet! követte.

 

Ma a Micimackó-videofilmek, a mackófigurák és más kereskedelmi cikkek évi 1 milliárd dollár bevételt hoznak a Disney cégnek – ugyanannyit, mint Mickey egér, Minnie egér, Donald kacsa, Goofy és Plútó együttvéve.

(Via Wikipedia, Cultura.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!