Papageno Radio
- hirdetés -
Színház A lábai előtt hevert egész Hollywood – Bánky Vilma élete  

A lábai előtt hevert egész Hollywood – Bánky Vilma élete  

Bánky Vilma, az amerikai némafilmek egyik legnagyobb sztárja Koncsics Vilma néven látta meg a napvilágot 1898. január 9-én.

- hirdetés -

Nagydorogon született tisztviselő családban, Budapesten végzett kereskedelmi iskolát, majd gépírónőként kezdett dolgozni. Filmszínésznői képesítést a munka mellett szerzett a Bolváry Géza és Mattyasovszky Ilona által vezetett Star Filmiskolában. A Tavaszi szerelem című némafilmben állt először kamera elé. Csak néhány jelenete volt, de ennek ellenére rögtön Németországba hívták, 1919-től játszott német és osztrák filmekben.

- hirdetés -

Élete 1925-ben vett fordulatot, amikor a hollywoodi Samuel Goldwyn Budapestre látogatott. Bánky Vilma nevét és arcát már ismerte, s az első személyes találkozó után már szerződtette is. Az ifjú tehetség Amerikába érkezését hatalmas, Magyar Rapszódia címet viselő reklámkampány előzte meg, az Egyesült Államokat elárasztották az új csillagot ábrázoló plakátok, nevét neonfények villogták, arca képeslapokon és újságok címlapján szerepelt. A stúdió félmillió dollárra biztosította, repülőre nem ülhetett és megtiltották azt is, hogy arcát és alakját engedély nélkül rögzítsék.

A kor nagy hősszerelmese, Rudolph Valentino ragaszkodott hozzá, hogy Bánky legyen partnere A sejk fia című filmben, amelyet Budapesten is hónapokig telt házakkal vetítettek. Számos filmben Ronald Colman oldalán játszott, kettősük népszerűségével csak Greta Garbo és John Gilbert párosa vetekedett.

Ide kapcsolódik:
A klasszikus Hollywood legnagyobb punkjai: Greta Garbo és John Gilbert

1927-ben ment férjhez kollégájához, Rod la Rocque-hoz, a Goldwyn által szervezett esküvőhöz hasonló fényes eseményt addig ritkán láttak Hollywoodban. A házasság la Rocque 1969-ben bekövetkezett haláláig tartott. Amikor 1928-ban a házaspár Magyarországra látogatott, Budapest felbolydult, a rajongókat csak harminc rendőr volt képes féken tartani.

A hangosfilm megjelenésével Bánky csillaga leáldozott: angolul nem beszélt tökéletesen, akcentusa erős, hangja viszont gyenge volt. Két hangosfilmet még leforgattak vele, ezek kudarca után szerződését nem újították meg. Férjével ezután a Broadway egyik színházában léptek fel sikerrel, Bánky 1933-ban játszotta utolsó szerepét. Ezután jobbára férje szépen alakuló karrierjét egyengette és ingatlanokkal foglalkozott. Hollywoodi háza mindig nyitva állt az óhazából érkezők előtt, ismertségét, befolyását felhasználva igyekezett segíteni a tengeren túlra került magyarokon – Molnár Ferencen, Bús-Fekete Lászlón, Lengyel Menyhérten.

Az 1950-es években került ismét az újságok címoldalára mint profi golfjátékos, s még nyolcvanévesen is aktívan golfozott. 1991. március 18-án, 93 éves korában halt meg egy hollywoodi kórházban. Művészete elismeréseként csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

(Via, MTI, MultKor, Papageno)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.