Papageno Radio
Intermezzo Daniel Barenboim vezényli 2022-ben a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Daniel Barenboim vezényli 2022-ben a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 78 éves Daniel Barenboim 1989-ben vezényelte először a Bécsi Filharmonikusokat, zongoristaként pedig még 1956-ban adták első közös hangversenyüket. A karmester eddig két alkalommal, 2009-ben és 2014-ben vezényelte az újévi koncertet.

Daniel Barenboim 5 évesen kezdett zongorázni, első tanára édesanyja volt, majd apja vette át zenei nevelését. Első nyilvános koncertjét 7 évesen adta az argentin fővárosban. 1952-ben családja Izraelbe költözött, majd két év múlva apja Salzburgba vitte egy mesterkurzusra, ahol a fiatal művész nagy hatást tett Wilhelm Furtwänglerre.

Furtwängler azonnal fel is léptette volna az ifjú tehetséget Beethoven I. zongoraversenyében a Berlini Filharmonikusok szólistájaként, apja azonban nem vette jó néven a zsidó fiú berlini szereplését mindössze néhány évvel a II. világháború után. Barenboim 1952-ben Bécsben és Rómában, 1955-ben Párizsban, egy évvel később pedig Londonban lépett fel zongoristaként. 1957-ben New York is megnyílt Barenboim előtt, akit ekkor maga Leopold Stokowski vezényelt.

Barenboim 1973-ben vezényel először operát, méghozzá Mozart Don Giovanniját az Edinburghi Fesztiválon. 1981-ben Bayreuthban is feltűnt, ahol 1999-ig rendszeresen vezényelt. Életének egyik legfontosabb vállalkozása a Nyugat-Kelet Divan Zenekar létrehozása, amelyben izraeli és arab muzsikusok zenélnek együtt. A művész sokakat haragított magára azzal, hogy 2001-ben Wagner műveiből adott koncertet Izraelben, amire hosszú évtizedekig nem volt példa.

Barenboim 2006-ban eljátszotta Beethoven összes zongoraszonátáját egy londoni koncertsorozat keretében a Royal Festival Hallban. 2009-ben az a megtiszteltetés érte, hogy ő vezényelhette a Bécsi Filharmonikusokat az újévi koncert alkalmával. Egy évvel később a berlini Staatskapelle zenekarával eljátszotta az összes Beethoven zongoraversenyt. 2016-ban Daniel Barenboim a budapesti Dohány utcai zsinagógában adott jótékonysági hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként. Számos felvétel fűződik a nevéhez, köztük olyan legendás formációkban, melynek tagjai egykori felesége, Jacqueline du Pré, illetve Itzhak Perlman és Pinchas Zukerman voltak. Daniel Barenboim felesége halála után Elena Baskirova orosz zongoraművészt vette el, akitől Michael fia született.

Promóció

X
X